Barnløshet, minimal endometriose og IVF

Spørsmål

Hei! Vi er et par i slutten av 20 årene. Kvinnen er 28 år. Vi har forsøkt å bli gravid i ca. 2 år uten en eneste positiv gravitest. På bakgrunn av dette så ble vi henvist til gynekolog for utredning. Min samboer er plaget med dysmenorré og det ble derfor gjennomført laparoskopi med blå-kontrast. Undersøkelsen påviste en liten endometriose-lesjon på høyre sacrouterin-ligament og 3-4 små spettede lesjoner på høyre side i fossa douglassi. Normal blå-kontrast undersøkelse med umiddelbar tømming og åpne eggledere). Lesjonene ble ikke fjernet. Vi forsøkte å bli gravide i ytterligere 6 måneder uten hell. Jeg har vært gjennom to sædprøver med normale funn. Hun er utredet med tanke på annen underliggende sykdom uten funn (normal stoffskifte, prolaktin etc). Normalvektig. Frisk og bruker ingen faste medisiner. Vi ble derfor henvist til IVF v/Fertilitetsklinikken Sør for hjelp. Hun skal nå gjennom 17 dager med Synarela nesespray for nedregulering og deretter Gonal-F sprøyter. Spørsmål: 1. Hva er din erfaring med hennes type endometriose og IVF? 2. Blir dette klassifisert som minimal/mild endometriose? 3. Endometriosen ble ikke fjernet under laparoskopi. Har dette innvirkning på IVF og bør man fjerne dette? 4. Hva er sjansene for å bli gravid uten IVF? Mvh Litt frustrerte prøvere.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Jeg kan forstå frustrasjonen deres over så lenge å ha forsøkt å oppnå graviditet uten at det har lyktes, men nå er dere i gang med utredning og behandling. Det er påvist minimal endometriose, og det kan være usikkert hvor mye det betyr for infertiliteten, men det er kjent at ca. en tredel av de med endometriose har problem med å oppnå graviditet. Hos noen kan det bety at de må bruke lengre tid på å oppnå graviditet. Man kan heller ikke se bort fra at endometriose har oppstått på grunn av infertiliteten, fordi mange menstruasjoner tilsynelatende øker risiko for å få endometriose.

Svar på dine spørsmål:


1. Hva er din erfaring med hennes type endometriose og IVF? Svar: IVF har gode resultater, også ved endometriose.

2. Blir dette klassifisert som minimal/mild endometriose? Svar: minimal

3. Endometriosen ble ikke fjernet under laparoskopi. Har dette innvirkning på IVF og bør man fjerne dette? Svar: en enkelt studie har vist at det fremmet spontan graviditet, om endometriosen ble fjernet, men en annen studie viste at det ikke hadde betydning. Med hensyn til IVF, så har det ingen betydning om det ble fjernet eller ikke.

4. Hva er sjansene for å bli gravid uten IVF? Svar: Det er ikke mulig å si. Det er mye annet som kan virke inn, mest av alt kvinnens ‘biologiske alder’, men den skulle med 28 år være gunstig.

Dere har nå gitt ‘naturen’ en sjanse igjennom to år uten resultat, så det er spørsmålet om dere vil vente ytterligere? Fra kvinnen er 25 år til 35 år, halveres den månedlige sjanse for spontant å få til en vellykket graviditet, fra 24% til 12%. Tilsvarende er kvinnens alder viktig for å få til en vellykket IVF-behandling.

Uansett, 28 år er en gunstig alder, men tiden går fort, og eggene fornyes ikke som det er tilfelle med sædcellene. Jo yngre egg, jo større sjanse for å lykkes med behandling.

Lykke til.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-