Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ammer, ingen menstruasjoner, barneønske

Spørsmål

Hei! Jeg er en frisk kvinne på 31 år og har en sønn på 2 år og 2 mnd. Da jeg fikk ham hadde jeg 2 stk MA før han ble til og ble gravid på 1 forsøk hver gang. Jeg satt inn Jaydess spiral da han var 7 mnd gammel og fjernet den for 3 mnd siden siden vi vil ha barn nr 2. Jeg har fremdeles ikke fått tilbake mensen etter fjerning av spiral (hadde ikke mens før/under spiral heller). Har tatt graviditetstester og er ikke gravid! Jeg begynner å bli utålmodig. Ved gyn sjekk så alt fint og normalt ut. Før jeg fikk barn hadde jeg normal syklus på 28 dager. Spm er: 1. Er det normalt at det tar såå lang tid å få mens etter spiralfjerning? Denne har jo minst hormoner av de alle. Når bør jeg forvente den tilbake? 2. Jeg ammer sønnen min litt ennå (kun kveld og morgen)- ikke dag. Er dette så negativt for fertilitet når han er så stor? 3. Kan jeg få tabletter for å få eggløsning? Når bør jeg oppøke gynekolog ift barneønske?

Mann 31
Svar

  

Så flott at du har ammet så lenge. Jeg kan forstå at du gjerne vil bli gravid igjen og er utålmodig. 

Svar på dine spørsmål:

1. Effekten av hormonspiralen er ute av kroppen i løpet av meget kort tid, noen få dager. Så det er ikke den som er årsak til at du ikke får menstruasjonen tilbake.

2. Jeg antar at det er ammingen som er forklaringen. De fleste ville få eggløsning og menstruasjon tilbake når ammingen reduseres, spesielt når de slutter med nattmåltidet. Det at du ammer morgen og kveld kan være nok til å hemme ditt hormonsystem til å ta seg opp igjen.

3. Jeg tror ikke at du vil lykkes med tabletter for å stimulere til eggløsning i din situasjon, det krever at du har en viss hormonproduksjon. Det må sannsynligvis sprøyter til, og det kan være en komplisert behandling. Det vil man neppe tilby en kvinne som ammer.

Jeg tror ikke det er annen mulighet enn at du bestemmer om du vil prioritere amming eller forsøk på ny graviditet. Hvis du ikke har fått menstruasjon tilbake tre måneder etter at du har avsluttet ammingen, så kan du søke lege. Husk at man kan bli gravid før menstruasjonen er kommet tilbake da eggløsning kommer før menstruasjon.

Lykke til.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-