Alkohol og sædkvalitet

Spørsmål

Min mann og jeg har forsøkt å få barn i fire år via IVF, både offentlig og privat. Jeg er nå 39 år, min mann 41. Vi har fått påvist infeksjoner i Athen, tester som ikke tas i Norge. Selv om dette er noe omstridt, så velger vi å tro at dette har hatt en stor medvirkende årsak. Samtidig har også min mann lagt om livsstil, ved å ta vitaminer og minske alkoholinntak. Dette har også vist seg å ha effekt- ved antall befruktede egg og bedre embryoutvikling. Men, mannen vil ikke se denne effekten da han er altfor glad i alkohol og trenger det til festlige lag. Jeg har lest endel forskning på antall enheter og ser det er sprikende resultater, likevel er jeg overbevist om at den mest nylige og seriøse forskningen viser høyere andel DNA fragmentasjon ved alkoholinntak. Alkohol er jo en gift og for meg er det åpenbart at det påvirker cellenes utvikling. Mitt spm er: hvor mange enheter på en kveld vil kunne ha en negativ effekt på sædcellenes utvikling? Finnes det forskning som du/dere vil kunne sende link til? Er egentlig all alkohol negativt i en slik prosess?

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

 Som du ser av vedlagte referanser, så er det veldig sprikende resultater ang. sammenheng mellom alkohol og sædkvalitet, så noe klart svar kan jeg ikke gi deg. Problemet med slike studier er  at det gjerne er andre forhold med i bildet. Menn som drikker mye vil ofte være røykere og ha en uheldig livsstil. 

Et godt prinsipp er måtehold, det anbefales en øvre grense på 3 ‘gjenstande’/enheter (en øl, et glas vin etc.) per dag for menn, og 2 for kvinner.

https://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/saa-slemt-er-alkohol-for-din-saedkvalitet/5379074

https://www.vg.no/forbruker/helse/i/wWzoM/alkohol-gir-ikke-daarlig-saedkvalitet

Du nevner DNA, her er en artikkel om studie på rotter (jeg er ikke i stand til å vurdere den)

Sadeghzadeh M1, Shirpoor A1,2, Naderi R1,2, Kheradmand F3, Gharalari FH1, Samadi M1, Khalaji N2, Gharaaghaji R4. Long-term ethanol consumption promotes changes in β-defensin isoform gene expression and induces structural changes and oxidative DNA damage to the epididymis of rats.

Mol Reprod Dev. 2019 Mar 2. doi: 10.1002/mrd.23138. 


En vesentlig faktor for at det ikke lykkes å bli gravid, kan være din alder. Ved 39 år er fruktbarheten redusert til at sjansen per måned er ca. 10 % (mot 25% ved 25 år). Det betyr ikke at det er umulig å bli gravid, men at det kan ta mye lengre tid, men ikke gi opp.

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn