Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

42 år og barneønske

Spørsmål

Hei Mette. Takk for at du deler din kompetanse! Jeg har lært mye av å lese dine tilbakemeldinger. Jeg er 42 år og forsøker å bli gravid. Min partner er 8 år yngre. Jeg har en sønn på 7 år fra tidligere. Ble den gangen gravid på første forsøk. Tok ut spiralen i mars og har helt regelmessige menstruasjoner. FSH er 8, 14 follikler hos gyn, har ingen knuter eller annet. Har kort lutealfase på 11 dager, progesteron på dag 21 var målt til 33. (jeg er slank, røyker ikke og har hatt positive eggløsningstester hver mnd. hva tror du om mine sjanser? (har ikke testet partners sperm) Bør jeg kaste meg ut i IVF eller kan jeg klare det naturlig med så gode verdier? Er progesteron 33 for lavt på dag 6/7 etter el? Jeg blir supertakknemmelig for svar fra deg. /N

Kvinne 42
Svar

  

Takk for pene ord. Bare hyggelig å bruke sin viten og erfaring.

Du har fjernet din spiral i mars for å prøve å bli gravid uten at det har lyktes. Det betyr at du har forsøkt i 2-3 sykler, og det er ikke mye. At du ble så fort gravid for 7-8 år siden skyldes dels at du var så mye yngre, og dels at du hadde flaks. Din månedlige sjanse for å bli vellykket gravid (uten å abortere) var ved 35 år ca. 12% og er nå ved 42 år ca. 5%. Det forklares ved at eggene i eggstokkene er blitt eldre, og at mange ikke fungerer optimalt til å bli befruktet. De er ikke fornyet siden de ble anlagt i fosterlivet. 

Det er dessverre ikke foryngelseskur for eggene. Din progesteronverdi er bra, verdier over 10 tyder på at det har vært eggløsning, og det har testene også vist. 

Du må ha mer tålmodighet. Det er ikke så sikkert at det vil bli bedre sjanse ved IVF (prøverør), jeg har sett det motsatte: at naturen er bedre til å få frem gode egg enn ved IVF, hvor eggene kunstig stimuleres, men det vil være lurt å få din partners sæd testet. Det er ikke noe i veien for at dere kan søke til et infertilitetssenter for råd, og starte med sædanalyse. En hormonprøve, AMH, sier noe om ‘eggreserven’. Dere husker at den fruktbare periode er i seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, samleie 2-3 ganger per uke er bra. Fortsett med å leve sunt. Husk å spise folat.

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-