Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

41 år og barneønske

Spørsmål

hei Mette. Jeg lurer på mine sjanser for å bli gravid naturlig. Litt om meg: 41 år, har en datter fra før (9 år) med annen partner. Ble gravid første pp den gangen. Tok ut spiralen for 5 mnd siden. Har siden da forsøkt å bli gravid. Har hatt 4 regelmessige sykluser på 26-28 dager. Har tatt alle tester; har ikke pcos, endometriose. Har åpne eggledere og har skylt disse også. AMH er 19. FSH er 8. Progesteron 35 cirka dag 7 i syklus da jeg målte denne. Jeg tar tester og får positive utslag på el test rundt dag 14 hver mnd. Vi har samleie hver dag rundt eggløsning. Er det andre ting jeg bør teste? vitaminer eller tilskudd jeg bør ta? Hva tror du om mine muligheter for å bli gravid basert på mine hormoner og ellers? Jeg er sunn og frisk, røyker ikke og er slank. Har forsøkt 5 sykluser nå, hva ville du rådet meg til? Setter veldig pris på noen gode råd. Har ikke blitt gravid eller hatt sa disse månedene. Takk for hjelpen! /M

Kvinne 41
Svar

  

Den månedlige sjanse for å bli gravid og gjennomføre en graviditet er i din alder ca. 5%, mens sjansen hos en på 20 år er ca. 35%, så man må regne med at tar lengre tid og risiko for abort er ca. 50% når man er over 40 år. Det er harde facts, men forklares ved at eggene er blitt gamle, de ble grunnlagt i fosterlivet og er ikke fornyet. Vi har dessverre ingen mulighet for å bedre på eggkvaliteten, men bare håpe at et godt egg løsner til befruktning.

  

Du har testet deg og prøvene er fine: AMH sier noe om eggreserven (antall egg i eggstokkene, men sier ikke noe om kvaliteten), verdien er bra. FSH er under 10, og det er bra. Progesteron på 35 viser at du har hatt eggløsning, så det kan ikke stemme at den er tatt på dag 7. Syklus er 26-28 dager med eggløsning ca. dag 14, det er også bra. 


Selv om alt ser bra ut, kan fruktbarheten som sagt være sterkt redusert. Det avhenger av når du er programmert til å komme i overgangsalder. Ca. 10 år før menopausen (siste menstruasjon) er nok de fleste ufruktbare.


Den fruktbare periode er i seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, samleie 2-3 ganger i denne periode er tilstrekkelig for å ramme de fruktbare dager. Det virker som du er sunn og frisk, avstår fra røyk og alkohol (?) Jeg går ut fra at du tar folat? Ellers er det ikke nødvendig med kosttilskudd. Hvis din mann ikke har barn fra før, så bør han kanskje teste seg, så dere ikke spiller tiden, den er ikke på din side.


Du vil kanskje tenke på prøverørsbehandling (IVF) ? Ved dårlig sædkvalitet kan det være en behandlingsmulighet, men ved ‘gamle egg’ kan det være mer gunstig med naturlig eggløsning.

Eggdonasjon med unge egg fra en yngre kvinne er en behandling som ikke er tillatt i Norge.

Så mitt råd er sjekk av sædkvaliteten. Det ser ut som du er grundig utredet. Tålmodighet!


Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-