Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

40 år og ønske om å bli gravid

Spørsmål

Jeg er 40 år. Har et barn på 3 år. Vi har prøvd i 2 år på nummer 2 uten hell. Har gått på Provera pga både kraftige blødninger og å sette i gang menstruasjon. Har i 6 sykluser tatt Clomifen for å få eggløsning. Har fått positiv eggløsningstest men ingen graviditet. Når mensen skulle komme nå fikk jeg istedenfor en ganske kraftig lysebrun utflod i ca 5 dager før jeg begynte å blø i går. Blødde i går like mye som midt i en menstrasjon. Men her kommer spm: i dag når jeg gikk på do hadde jeg blødd veldig lite. Når jeg tok av meg trusene rauset det med noe som så og kjentes ut som små blanke gelé klumper. Det var en del av de. Hva kan dette være? Kan dette si noe om hvorfor jeg ikke blir gravid? Gynekologen sa vi først skulle teste Klomifen da det virket som jeg ikke fikk eggløsning av meg selv. Ved ultralyd og gyn undersøkelse har de ikke funnet noe unormalt. Venter på ny time hos gynekolog.

Kvinne 40
Svar

  

Litt vanskelig å se ut fra tilsendte bilde, men det kan ha vært rester av abortmateriale. Det kan også ha vært en form for eggløsningsslim, men det passer ikke helt med din syklus. Du er 40 år og da er det vanskeligere å bli gravid, og det er større risiko for abort, minst halvparten av påbegynte graviditeter ender med abort som ofte kan være så tidlig at det bare oppfattes som en litt forsinket menstruasjon. 

Sjansen for en vellykket graviditet er ved 40 år ca. 5% per måned. Det skyldes at eggene er blitt gamle og ikke fungerer så bra som tidligere. Eggene anlegges i fosterlivet og fornyes ikke i årenes løp. Jeg vet ikke hvordan dine menstruasjoner var før du fikk pergotime, men syklus på mellom 25 og 35 dager tyder på eggløsning. Det finnes dessverre ikke ‘foryngelseskur’ for gamle egg, men det er ‘bare’ å håpe at et godt egg løsner til befruktning. Så minner jeg om at den fruktbare periode er i seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som igjen er ca. 14 dager før neste menstruasjons start. Fint at det er funnet normale forhold ved livmor og eggstokker.

Lykke til videre, vennlig hilsen fra Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-