Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

39 år og barneønske

Spørsmål

Eg er 39 år og var 36 år då eg fekk mitt første barn. I eitt og eit halvt år har vi prøvd å få nr 2. I motsetning til første gong vart eg raskt gravid, to gonger på rad, men aborterte i veke 7. Andre gongen var det ein 'missed abortion' så det vart ikkje oppdaga før eg var til ultralyd i veke 11. Sidan har vi prøvd i meir enn eitt halvår. Eg forstod at to abortar på rad er innafor normalen og at ein først får ei utredning når det har skjedd tre gonger på rad. Vi er jo òg relativt gamle og det kan vel i seg sjølv forklare mykje. På grunn av alderen byrjar eg å bli stressa og er redd for at om vi då endeleg klarar å bli gravide, skal abortere igjen og etter utredning og eventuell behandling vil det vere for seint. Så spørsmålet er ganske generelt: Er det noko vi kan gjere no? Enkle testar vi kan ta for å utelukke vanlege problem? Og kan vi gjere noko for å auke sjansen for å bli gravide? Takk for hjelpa.

Kvinne 39
Svar

Det du beskriver er jo den realitet vi kjenner så godt ved økende alder: det tar lengre tid å bli gravid og det er større risiko for abort. Som du selv sier, så kan abortene forklares ved din alder. 

Eggene ble dannet i fosterlivet, og de er ikke fornyet etterpå. Mange egg kan slett og rett ha blitt for gamle, for gamle til å bli befruktet, og med påvirkning av ‘tidens tann’ kan det ha oppstått feil i arveanlegget, så det blir abort. Det kan man dessverre ikke råde bod på, men håpe at et godt egg løsner til befruktning og vellykket graviditet. 

I og med at dere ikke har tiden på deres side, så vil jeg foreslå at dere tar kontakt med et fertilitetssenter, det må nok være i privat regi, og får vurdering. Det er langt fra sikkert at de har noe å tilby, men det er et forsøk verdt. 

Dere vet sikkert at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, og den er to uker før ventet menstruasjon. Samleie 2-3 ganger i uken er optimalt. Inntak av folat, ingen røyk og minimalt med alkohol er også noe dere kan gjøre. 

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-