Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

27 år, blir ikke gravid.

Spørsmål

Hei, jeg er 27 år og har prøvd å bli gravid i ca 8 mnd nå. Vi har brukt eggløsningstester hver mnd, og har en veldig pålitelig syklus med 28 dager mellom hver mens. Vi er begge sunne og friske, verken røyker eller drikker alkohol, drikker heller ikke koffein om det har noe å si. Tar ingen medisiner. Gikk på kobberspiral før vi bestemte oss for å prøve, og har heller aldri gått på hormonell prevensjon. Vi trener moderat og vil si vi begge er lite stresset. Begynner å lure på om det kan ha noen sammenheng med arvelig fertilitet, da min mor brukte hele 4 år på å bli gravid, og fikk heller ingen flere barn etter meg. Kan det være at det blir like vanskelig for meg å få barn? Det skal sies at alle andre kvinner i famiIien ikke har hatt problemer med å bli gravide. I hvor høy grad påvirker arv oss slik? Hvis dette er tilfellet vil jeg gjerne være litt føre var, og eventuelt få hjelp til befruktning så tidlig som mulig. Hvordan går man evt frem da?

Kvinne 27
Svar

  

27 år er en god alder for å prøve å bli gravid, men likevel går det ikke så fort som mange tror. Man regner med at den månedlige sjansen for vellykket graviditet er ca. 20% hos en kvinne på 27 år. Det virker som du er i god form og har normal syklus og har påvist eggløsning. Det er et godt utgangspunkt.

Vet dere at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som er ca. 14 dager før neste menstruasjon? Hos deg vil det si at de fruktbare dager er ca. fra dag 9 til dag 14 i syklus, de siste tre dager i perioden er de mest fruktbare. Samleie 2-3 ganger per uke er optimalt. 

Så det med arvelighet og problem med å bli gravid. Det kan være arvelige hormonforstyrrelser som medfører sviktende eggløsning, men det er ikke noe som tyder på denne forklaringen hos deg. Så er det mulighet for endometriose hvor slimhinnen fra livmoren er kommet ‘på avveier’ og kan feste seg på bukhinnen eller eggstokker og skape en irritasjonstilstand som hos noen kan redusere fruktbarheten. Ofte vil det være underlivssmerter ved eggløsning, før og under menstruasjon. Endometriose kan som regel bare påvises ved laparoskopi (‘kikkhullsoperasjon’). Hvis mor har hatt endometriose er det 5-10 ganger økt risiko for at datter har det samme. Hadde din mor underlivssmerter? Ikke sikkert at hun snakket om det. Man regner med at en tredel av de som har endometriose, har problemer med å bli gravide.

Man vil i de fleste tilfeller vente med utredning til det har gått ett år uten resultat. Da vil man undersøke dere begge to. Sædprøve fra mannen. Hvis det er mistanke om endometriose, kan det utføres laparoskopi for diagnose og hvor man evt. prøver å fjerne endometriose kirurgisk, det kan bedre fruktbarheten. Hormonbehandling hjelper ikke.

Noen ganger går man rett på prøverørsbehandling som gir gode resultater både ved endometriose og ved det som betegnes som ‘uforklarlig infertilitet’ hvor man ikke finner noen forklaring på infertiliteten.

Jeg håper at det lykkes spontant, men ellers er det hjelp å få. Alder er en viktig faktor for å lykkes, og her ligger du gunstig an.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-