Ufrivillig barnløshet

Ett av seks par sliter med å bli gravide. Det kan være flere årsaker til dette. Ikke vent for lenge med å oppsøke lege, råder gynekolog.

UFRIVILLIG BARNLØSHET: Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Det kan være flere årsaker til at man ikke blir gravid.  Foto: Scanpix
UFRIVILLIG BARNLØSHET: Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Det kan være flere årsaker til at man ikke blir gravid. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er ufrivillig barnløshet?

Hvis et par har prøvd å bli gravid i et år, ved å ha ubeskyttet sex, kan man kalle det ufrivillig barnløshet. Det er flere årsaker til ufrivillig barnløshet.

Ufrivillig barnløshet kalles også infertilitet, subfertilitet, eller nedsatt fruktbarhet. Hvis man fra før av har barn, men sliter med å bli gravid på ny, kalles det sekundær infertilitet.

Normal befruktning

For at befruktning skal skje må flere ting skje: Kvinnen må ha eggløsning, mannen må ha friske sædceller og paret må ha samleie på riktig tidspunkt. Etter befruktning må egget kunne feste seg i livmorveggen.

Hvor mange rammes av ufrivillig barnløshet?

– Selv om ett av seks par opplever problemer med å bli gravide, snakkes det lite om ufrivillig barnløshet. Dette er slett ikke et uvanlig problem. For kvinner spiller alderen en vesentlig rolle, har Liv Bente Romundstad, gynekolog, tidligere fortalt til Lommelegen.

GYNEKOLOG: Liv Bente Romundstad er Lommelegens svarlege, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.
GYNEKOLOG: Liv Bente Romundstad er Lommelegens svarlege, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Vis mer

Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk, hvor hun daglig møter mange kvinner som lurer på hvorfor de ikke blir gravide og som vil ofte ha råd.

– Det er mange faktorer som spiller inn og ingen er like. Det kan være til god hjelp å søke eksperthjelp for å få en avklaring, råder hun.

LES OGSÅ: Dette er normal menstruasjonssyklus

Årsaker til at man ikke blir gravid

Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. I en tredjedel finner man årsaken hos kvinnen, i en tredjedel hos mannen, og hos en tredjedel finner man ingen årsak, eller årsak hos begge. (2)

Hos 10 av 100 par kan ikke legene avdekke årsaken til den reduserte fruktbarheten. Dette kalles uforklarlig infertilitet. Det finnes likevel behandling som kan hjelpe. (1)

Mulige årsaker hos kvinnen

  • Eggløsningsproblemer, dette kan for eksempel skyldes hormonelle problemer.
  • PCO (polycystiske eggstokker), flere umodne eggposer med få eller ingen eggløsninger.
  • Skade på eggledere, dette kan oppstå etter infeksjoner som chlamydia eller etter operasjoner i magen, for eksempel ved blindtarmbetennelse.
  • Problemer med livmor, dette kan være muskelknuter, skillevegg i livmorhulen eller sammenvoksninger inne i livmorhulen.
  • Endometriose er en smertefull tilstand som rammer kvinner. Det kan føre til smerter og ufrivillig barnløshet.
  • Behandling som skader eggcellene slik som enkelte typer cellegift.
  • Redusert fertilitet på grunn av alder.

Mulige årsaker hos mannen

  • Nedsatt eller ingen spermieproduksjon, dette kan være forårsaket av genetiske tilstander eller infeksjon i testiklene og bitestiklene.
  • Hormonelle årsaker.
  • Avløpshinder i sædleder for eksempel etter operasjon eller infeksjon.
  • Nedsatt evne til ereksjon eller utløsning.
  • Legemidler og anabole steroider.
  • Testikkelkreft.
  • Cellegiftbehandling
  • Behandling som skader spermieproduksjonen slik som enkelte typer cellegift.

Kvinne yngre enn 35 år: Når bør du kontakt lege?

Det generelle rådet er at man skal søke lege etter et års forsøk på å bli gravid uten resultat. Det er da i første omgang fastlegen du kontakter for henvisning. Du kan også bestille time hos privatpraktiserende gynekolog, uten legehenvisning, men da må du betale mer enn egenandel.

Kvinner eldre enn 35 år: Når bør du kontakte lege?

Romundstads generelle råd til par som sliter med å få barn er at kvinner over 35 bør ikke vente for lenge før de tar kontakt.

– Jeg anbefaler at du søker hjelp dersom du ikke har lyktes med å oppnå graviditet i løpet av 6 måneder, råder Romundstad. Det samme rådet gis av amerikanske helsemyndigheter. (2)

– Det er dessverre noen som venter lenge før de tar kontakt. Dette gjelder særlig når kvinner er over 35 år. Da kan det være en god ide å få undersøkt om man har «tid til» å fortsette å prøve hjemme. Det å komme for en vurdering slett ikke det samme som at man skal starte med prøverørsbehandling, påpeker Romundstad.

Helsenorge.no skriver også at kvinner eldre enn 35 bør vurdere å oppsøke lege før det har gått et år, uten å presisere når. (1)

Helseproblemer: Oppsøk lege uansett prøvetid

Det er også flere helseproblemer som øker risikoen for barnløshet. Hvis man prøver og bli gravid, og opplever disse tegn eller symptomer bør man oppsøke fastlegen, uavhengig av hvor lenge man har prøvd å bli gravid:

  • Uregelmessig menstruasjon
  • Manglende menstruasjon
  • Veldig smertefulle mestruasjoner
  • Symptomer på endometriose
  • Symptomer på bekkeninfeksjon
  • For menn: Ved kjent skade eller traume mot testikkel, tidligere brokkoperasjon, cellegiftbehandling eller opplevd ufrivillig barnløshet med annen partner. (2)
  • Dersom man har opplevd tre eller flere ufrivillige aborter har man krav på utredning for habituell abort i Norge (3)
Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Dette kan påvirke fruktbarheten

Flere faktorer kan være av betydning med tanke på fruktbarhet.

– Det er dokumentert i studier at røyking og alkohol påvirker fertilitet negativt hos både kvinner og menn, sier Romundstad.

Overvekt og fedme er et økende problem for både kvinner og menn. – Det har lenge vært kjent at overvekt gjør det vanskeligere for kvinnen og bli gravid. Den siste tiden er det kommet flere studier som viser en klar sammenheng mellom overvekt og redusert sædkvalitet hos mannen, forklarer Romundstad.

En rask og betydelig endring i vekt kan påvirke fruktbarheten negativt, både et vekttap eller hvis du legger mye på deg.

Flere risikofaktorer:

– Eksempler på legemidler er Naproxen, Voltaren, Diclofenac og Ibux. Smertestillende med paracetamol er et bedre alternativ, råder gynekologen.

Arvelighet

For de fleste er ikke arv en vesentlig risikofaktor.

– Det kan like gjerne skyldes andre og ytre faktorer som gjør at flere i sammen familie strever med å bli gravide. Dette blir veldig generelt, og det finnes eksempler på faktorer som man vet er arvelige. Det er verdt å nevne dette særlig med tanke på for tidlig overgangsalder hos sine mødre. Da kan det for hennes døtre være viktig å være klar over dette og bli vurdert slik at de starter planleggingen av egne barn mens de enda har tid, påpeker Romundstad.

Henvisning

– Hva skjer når man oppsøker lege i forbindelse med ufrivillig barnløshet?

– Dersom man går til fastlege blir man henvist til utredning videre dersom fastlegen synes det er grunn til det, sier Romundstad.

Legen kan henvise til en av de offentlige klinikkene i Oslo, Bergen, Porsgrunn, Tromsø eller Trondheim, avhengig hvor man bor i landet.

– Man kan også ta kontakt med gynekolog selv, enten en privatpraktiserende eller ta kontakt direkte med en av de private klinikkene som driver med assistert befruktning. Det er i dag private klinikker i Oslo, Trondheim, Bergen og Haugesund, forteller gynekologen.

Utredning

Ved utredning av ufrivillig barnløshet forsøker man å kartlegge årsaken(e) til at man ikke har blitt gravid, for å finne ut hvilke tiltak og behandling som kan hjelpe paret til å bli gravide.

LES MER OM DETTE:

Behandling

– Fertilitetsbehandling er ikke høyt prioritert, og dette gjenspeiler seg i høye egenandeler også i det offentlige sammenlignet med andre behandlinger på sykehuset, opplyser Romundstad.

Du får refusjon av kostnader knyttet til medisinene, og dette gjelder både om man får behandling på en offentlig klinikk eller på en privatklinikk.

– Pris for et prøverørsforsøk koster cirka 30 000. Her er det litt forskjeller i pris som man kan se på hjemmesiden på de ulike klinikkene. Noen klinikker tar tillegg for noen av tjenestene som er inkludert hos andre, så her er det lurt å kikke litt på forhånd, råder gynekologen.

LES MER OM BEHANDLING:

Kilder:

1) Helsenorge.no: Ufrivilig barnløshet, lest 25.11.2020 2) CDC.gov: Infertility 3) Ønskebarn.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer