Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ulike symptomer ved PCOS

Spørsmål

Hei, Jeg er 22 år gammel, og jeg har nettopp blitt diagnostisert med PCOS. Jeg har hatt uregelmessig menstruasjon etter at jeg sluttet med p-piller i januar. Per i dag er jeg ikke plaget av noen av de typiske symptomene som overvekt, hårvekst og uten hud. Forstår det slik at kosthold og mosjon (samt p-piller) kan forebygge de nevnte symptomene, men at man aldri kan bli helt frisk fra sykdommen. Spørsmål 1 Ettersom jeg i utgangspunktet ikke er plaget av utseendemessige symptomer, er mitt spørsmål (og bekymring) om jeg kan forvente å utvikle flere av symptomene med tiden? Er det normalt at man tidlig i sykdomsforløpet ikke har mange symptomer, men at disse kommer senere? Vil alle få unormal hårvekst og uren hud dersom man ikke holder sykdommen i «sjakk», eller kan jeg leve som normalt uten å være redd for at disse symptomene skal oppstå? Og isåfall, kan man ha ulik «grad» av sykdommen - slik at jeg bare har en «mild» variant? Spørsmål 2 Jeg har googlet litt selv, og har funnet at PCOS (blant annet) kan være p-pille-relatert. Min uregelmessige menstruasjon oppsto 6 måneder etter pilleslutt, og jeg husker menstruasjonen min som relativt regelmessig før jeg begynte på p-piller. Gynekologen jeg var hos sa ingenting om at det finnes ulike varianter. Hvordan kan jeg finne ut av hva slags variant jeg har - slik at jeg eventuelt kan få bedre tilpasset behandling? Gynekologen anbefalte at jeg begynte på p-piller igjen, men dersom jeg skulle ha den nevnte typen PCOS - er det vel slik at tilstanden bare er "midlertidig" inntil eggløsningen kommer i gang igjen? Det vil den jo ikke dersom jeg begynner på p-piller nå. Tusen takk!

Kvinne 22
Svar

  

PCOS er ikke en sykdom i egentlig forstand, men en hormonforstyrrelse som kan være mer eller mindre uttalt. Det er den vanligste hormonforstyrrelse hos kvinner i fruktbaralder. Rammer ca. 10-15%, det er en grad av arvelighet og noen etniske grupper har større risiko.


For å stille diagnosen PCOS kreves 2 av disse 3 symptomer:

I. Sjeldne menstruasjoner (over 35 dagers intervall, mindre enn 8 menstruasjoner per år), evt. ingen menstruasjoner

II. Tegn på for mye mannlig hormon, uren hud og ‘maskulin hårvekst’ eller for mye mannlig hormon i blodprøve

III. Spesielle karakteristika ved eggstokkene, mange små eggsekker, ‘cyster’ på under 1 cm i diameter

Jeg vet ikke hvordan du har fått diagnosen? Det må vel ha vært på grunn av II og III:? PCOS er ikke det man betegner som en ‘progressiv’ sykdom som utvikler seg med alle de typiske symptomer som du beskriver. 

Svar på dine spørsmål:

1. om jeg kan forvente å utvikle flere av symptomene med tiden? Svar: nei absolutt ikke

2. Er det normalt at man tidlig i sykdomsforløpet ikke har mange symptomer, men at disse kommer senere? Svar: se 1. Hvis du f.eks. holder deg slank, så er det ikke grunn til å tro at det skal komme utvikling til det verre.

3. Vil alle få unormal hårvekst og uren hud dersom man ikke holder sykdommen i «sjakk», eller kan jeg leve som normalt uten å være redd for at disse symptomene skal oppstå? Svar: nei, men å holde vekten normal er et viktig moment for å forebygge utvikling

4. Ulik «grad» av sykdommen? Svar: man har ikke gradering/varianter av PCOS som man kan ha ved andre sykdommer.

5. PCOS er ikke relatert til p-pille bruk, men p-pillen skjuler sykdommen, og er behandling for sykdommen.

6. Om tilpasset behandling. Behandling avhenger av symptomer og funn

a. Først av alt gjelder det om å ha en bra livsstil med trening og sunt kosthold og unngå overvekt

b. Hvis det er sjeldne menstruasjoner, bør du få behandling med hormonet gestagen/progesteron 3-4 ganger i året for å fremkalle blødning. Ubehandlet kan det med årene være øket risiko for celleforandringer i livmorslimhinnen (ikke i livmorhalsen), noe som med tiden i verste fall kan føre til kreft. Her er p-pille også en god behandling/forebygging

c. Hvis det er tegn på for mye mannlig hormon med kviser og unormal behåring anbefales ‘atiandrogen’ p-pille. P-pille med østrogen og gestagen anbefales også som prevensjon

d. Ved utredning og kontroller sjekkes for ‘insulin-insensitivitet’ med risiko for utvikling av diabetes. Blodtrykk kontrolleres.

e. Ved barneønske 

i. Foreligger overvekt, vil eggløsning ofte komme i gang ved vekttap,

ii. Manglende eggløsning kan behandles med legemidlet Letrozol, evt foretas prøveførsbefruktning.

f. På sikt, etter overgangsalder, er det øket risiko (også ved normal vekt) for 

i. Hjerte-kar sykdom

ii. Diabetes type 2

iii. søvnapne

Det er viktig at du har en fastlege eller gynekolog, evt endokrinolog som kan følge deg opp.

Vennlig hilsen Mette


Litteratur 

Polycystisk ovarialt syndrom (PCOS) - Lommelegen 

PCOS_Evidence-Based-Guidelines_20181009.pdf (monash.edu) (omfattende og på engelsk)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-