Tolkning av hormonanalyser

Spørsmål

Hei. Sluttet i begynnelsen av januar i år med prevensjon etter mange års bruk. Fikk menstruasjonen etter en mnd, men har etter det ikke fått den igjen. Det nærmer seg 90 dager uten. Var nylig hos legen, tok blodprøver og fikk oversendt prøvesvar, legen mente det var normale verdier, men stusser selv litt over noen av verdiene. TSH: 2,9, P-Østradiol: 0,28, S-testosteron kvinner: 1,7, SHBG: 65, P-FSH: 8,0, P-LH: 18,3, p-prolaktin: 379 og Progesteron: <1. Uheldigvis er det stadig nye vikarer for min fastlege og kommer alltid til en ny. Forrige fastlege ville ikke sende henvisning til gyn enda, ville at jeg skulle komme tilbake dersom menstruasjonen fortsatt uteble. Nå nærmer det seg 3.mnd uten og har også hatt uren hud, mye kviser rett etter p-pille slutt, litt bedring nå, men får kjapt kviseutbrudd. Kan du hjelpe med å tyde prøvesvaret og om det vil være aktuelt å få en henvisning til gyn? Har selv søkt litt på PCOS. Ønsker barn og vil ikke vente unødvendig lenge for en eventuelt oppsøker hjelp dersom det viser seg å være behov for det grunnet uteblitt menstruasjon.

Kvinne 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg mistenker at du i går la inn et spørsmål og fikk svar tilbake hvor jeg etterlyste de eksakte verdier av hormonprøvene? 

Det var mistanke om PCOS (polycystisk ovarie syndrom), og det stemmer veldig godt med prøvesvarene dine. De er ikke normale (selv om verdiene er innenfor normal området hver for).  Det er litt forskjellig normalområde for testosteron ved de ulike laboratorier i Norge (fra 1,4 til 2,0 nmol/L). I Trondheim er øvre normalgrense for testosteron 1,4, i Oslo 2,0.  Hvis du ikke har fått menstruasjon etter tre måneder, synes jeg du skal snakke med fastlegen om å få en henvisning til gynekolog. Det er jo sikkert ventetid her, og så sommertid, så det kan lett gå noen måneder. Som sagt, hvis du er overvektig, er det lurt å forsøke å redusere vekten med noen kg. Du kan be din fastlege om å sjekke om du er ‘insulin insensitiv’ (bestemme faste blodsukker, C-peptid og HB A 1C) for da kan det være aktuelt å behandle med legemidlet metformin, evt. i ventetiden.  

Vennlig Hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn