Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Syklus etter en abort kan være annerledes.

Spørsmål

Hei, Jeg hadde en MA rett før jul, oppdaget i uke 8 (foster 6 uker), cytotec-kur i uke 9. Dette var min første graviditet. Hjemmeaborten gikk helt fint. Sluttet å blø etter 2,5 uker. Negativ graviditetstest etter 4 uker. Har til vanlig syklus på 32-36 dager, har alltid svært sterke menssmerter første dag, brukt Metformin i 1,5 år, har PCO (er normalvektig). Nå har jeg testet etter eggløsning (og hadde i forkant vanlig sympt på eggløsning som el-slim) og fikk positiv test som varte 1 dag. Vi har fortsatt prøvingen i denne perioden da gynekologen sa det var ok. 5 dpo begynte jeg å tørke rosa, 6dpo begynte jeg å blø rødt friskt blod, men veldig sparsommelig. Har ikke hatt noe menssmerter. Trenger ikke bruke ob/bind, kommer mest ut når jeg er på toalettet. Dette har nå vart i 3 dager, veldig opp og ned. Mitt spørsmål er; skal jeg regne dette som en vanlig mens i syklusen? Og er det slik at lutealfasen kan bli like kort i neste syklus? Da barneønske er stort, er det noen medisiner man kan få slik at lutealfasen i neste syklus blir lengre? (Progesteron o.l) På forhånd tusen takk for svar.

Kvinne 30
Svar

  

Leit med aborten, men dessverre ender minst 15% av alle graviditeter med abort, kanskje helt opp til 50% hvis man tar med de helt tidlige som kanskje ikke blir registrert som annet enn en litt forsinket menstruasjon.

Du kan ikke forvente at første syklus etter en abort  blir som normalt. Det tar litt tid å få graviditetshormonet ut av kroppen og syklus vil ofte bli forsinket. Nå vet jeg ikke hvordan man har stillet diagnosen PCOS, det skal foreligge 2 av disse 3 symptomer: 

1. mer enn 35 dager mellom menstruasjonene (fra første til første dag)

2.tegn på for mye produksjon av mannlig hormon/unormale hormonprøver 

3. karakteristiske forhold ved eggstokken vurdert ved ultralyd.

Eggløsningstest kan gi feil utslag både ved tilstedeværelse av HCG og ved PCOS, men du har tydeligvis hatt typiske eggløsningssymptomer.

Jeg tror ikke at du har hatt skikkelig menstruasjon, det regner man først fra den dagen blødningen blir rikelig. Så mitt råd er å se det an. Jeg anbefaler at man venter med å forsøke å bli gravid til det har vært en normal menstruasjon, så vet man at forholdene er kommet i orden.

Dine spørsmål: 

1. skal jeg regne dette som en vanlig mens i syklusen? Svar: nei

2. Og er det slik at lutealfasen kan bli like kort i neste syklus? Svar: Jeg tror som sagt ikke at du er igjennom lutealfasen, og -spesielt ikke ved PCOS- er det ikke mulig å si noe om hvordan neste syklus blir

3. Da barneønske er stort, er det noen medisiner man kan få slik at lutealfasen i neste syklus blir lengre? (Progesteron o.l) Svar: det er ikke gode holdepunkter for at progesteron bedrer mulighet for graviditet og hindrer tidlige aborter.

Det er for tidlig å begynne å spekulere om mulige behandlinger, før man har sett hvordan dine syklus’er blir fremover. Hvis du har lange intervaller mellom menstruasjonene (mer enn 35 dager), så kan det bli aktuelt å vurdere eggløsningsstimulasjon. Men som sagt, vent å se.

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-