Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PCOS

Spørsmål

Hei! Jeg begynte på Loette 28 når jeg var 16 år gammel. 2 år senere så stoppet jeg på p-pillen da jeg ikke så noe grunn i å fortsette. På det året jeg gikk uten merket jeg store forandringer på kroppen ved at jeg la på meg, fikk mye kviser, fikk mer hårvekst i ansiktet også hadde en jeg del smerter i magen. Jeg var mye hos fastlegen for å finne ut hva magesmertene kunne komme av og det var først når jeg var hos en gynekolog at han fant ut at jeg hadde mange cyster ved livmora og han sa jeg mest sannsynlig kunne ha PCOS. Jeg begynte på nye p-piller (Alminia) for å få mer østrogen, og huden min ble fort mye renere. Noen måneder senere dro jeg tilbake til gynekologen, og da sa han at alt så kjempe bra ut og at det ikke var noen cyster til stede. Jeg har et bra kosthold og jeg trener ganske ofte, men jeg har i det siste hatt lyst til å gå av p-pilla igjen fordi jeg har lyst til å få en naturlig menstruasjonssyklus (for jeg rakk aldri å få en regelmessig mensen før jeg startet på p-pilla). Vil ikke gjøre dette før jeg får noen råd om det er smart eller dumt først. Er livredd for at hvis jeg går av pilla av at jeg vil få mange cyster igjen slik at jeg senere ikke kan bli gravid. Merker jeg vet veldig lite om PCOS, og jeg mener å huske han også sa at det ville være rart om det var det jeg hadde. Så spørsmålet mitt er egentlig: tror du jeg kan gå av p-pilla eller burde jeg fortsette som vanlig? -22 år gammel jente

Kvinne 22
Svar

  

For å stille diagnosen PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom) må det være 2 av disse 3 symptomer:

1. sjeldne menstruasjoner (under 10 per år)

2. tegn på for mye mannlig hormon, i blodprøve eller unormal hårvekst og/eller kviser

3. karakteristiske ultralydfunn med mange små eggsekker (‘cyster’) på eggstokkene.

Du hadde symptom 2 og 3 og oppfyller derved kriterier for PCOS. PCOS er en vanlig hormonforstyrrelse hvor eggløsningene blir sjeldne eller helt uteblir. Det kan være overvekt av mannlige hormoner. Det vil ofte være sjeldne eller ingen menstruasjoner. Magesmerter er ikke et tegn på PCOS. Noen sliter med overvekt som i seg selv kan disponere for PCOS. Beste behandling er å redusere evt. overvekt. P-pille vil gi regelmessige menstruasjoner og redusere den unormale hormonproduksjon og gi penere hud. Ved barnløshet kan det gis hormoner som stimulerer eggløsning. Hvis det ikke lykkes, så kan prøverørsbehandling bli løsningen.

Hvis du ikke har bruk for prevensjon og ikke har symptomer, så kan du gjerne stoppe med p-pille og se hvordan din tilstand er, og se om du får normal syklus. Det er ikke mulig å si noe om hvordan det blir uten p-pille, det er bare å vente og se. Hvis du ikke ønsker å bli gravid med det første, så er det ikke grunn til å stoppe behandling med p-pille, men det kan være lurt å stoppe noen måneder før du ønsker å bli gravid. Å stoppe nå, hvis det ikke er aktuelt med graviditet de første årene, det kan jeg ikke se hensikten med.

Til informasjon: Loette og Alminia har helt samme innhold.

Vennlig hilsen Mette

Du kan finne mye informasjon om PCOS på nettet, inkl. her på Lommelegen