PCOS ?

Spørsmål

Hei. Jeg sluttet med p-pille i januar i år etter 8-9 år med p-pille bruk. Før p-pille start var menstruasjonen regelmessig i et par år, men så fikk jeg hyppigere menstruasjonen (flere sporblødningen og få dager med normal utflod) og derfor startet jeg med p-pille. Har nå sluttet grunnet ønske om barn. Etter en måned etter p-pille slutt fikk jeg vanlig menstruasjon som varte i 4 dager. Deretter gikk det 120 dager før jeg fikk neste menstruasjon, som varte i 4-5 dager. Nå på dag 15 i ny syklus fikk jeg først sporblødning, som har vart i et par dager. Startet først med litt rose utflod, deretter litt med brunlig og av og til litt brunlig/mørkerøde klumper. Har ingen smerter eller noe og har aldri hatt menstruasjonsmerter. Har også vært mye plaget med fet hud og kviser etter p-pille slutt, men dette har stabilisert seg og har mye mindre kviser nå. Vet ikke om det er på grunn av bedre rens av ansiktet. Har vært hos legen, tatt hormonprøver som viser Østradiol: 0,28, testosteron:1,7, SHBG: 65, FSH: 8,0, LH: 18,3, Prolaktin: 379 og progesteron: <1. Har også måtte begynne på jerntablett da jernlageret var lavt, noe jeg også har hatt en gang tidligere, men det var på grunn av at jeg var blodgiver for noen år siden. Vet ikke om lagt jernlager spiller inn på noe av dette.Var hos gynekolog for et par år siden grunnet litt smerter i høyre siden av magen og der var alt normalt i følge gynekologen. Har fått time til gynekolog i slutten av neste måned. Blir bare så frustrert over kroppen. Denne mellomblødningen jeg har nå, kan dette være eggløsningsblødning? I såfall hvor lenge og hvor mye kan en blø da? Tenkte først at det kunne være PCOS grunnet hormonprøvene og lang tid mellom blødningene, men når jeg fikk sporblødning eller hva en kan kalle det allerede på syklusdag 15, så vet jeg ikke hva det kan være. Kan PCOS også gi hyppigere menstruasjoner? Tok celleprøve i fjor som var normal. Kan tankevirksomheten spille så mye inn på dette? Frustrert over kroppen!

Kvinne 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Så lenge man bruker p-pille vil det påvirke syklus så den blir normal med 28 dagers intervall, eller blir helt borte om man tar p-pille uten pause. Når man slutter med p-pillen, så kan mye dukke opp som var skjult under p-pille bruk.

Det er for tidlig å stille diagnose, men dine hormonprøver er forenlig med PCOS (poly cystisk ovariesyndrom). LH er litt forhøyet og høyere enn FSH. Testosteron på grensen eller litt over (her er ulike normalverdier ved de ulike laboratorier, normalt under ca 1,4) SHBG (som inaktiverer de mannlige hormoner) er normal. Progesteron sier at det ikke har vært eggløsning innenfor de siste 14 dager.

Ved PCOS ses ofte mange små eggsekker (under 1 cm) på eggsekkene.

For å stille diagnosen PCOS må to av disse tre kriterier være til stede:

1. Sjeldne eller ingen menstruasjoner (mindre enn 10 per år)

2. Forandringer på eggstokkene, ses ved ultralyd

3. Forhøyet mannlig hormon i blodprøve eller synlige tegn på for mye mannlig hormon.

Der er altså for tidlig å si om du har PCOS da du bare har vært uten p-pille i et halvt år.

Til dine spørsmål:

· Denne mellomblødningen jeg har nå, kan dette være eggløsningsblødning? 

Svar: Det er mulig, men det kan man bare vite om et par uker. Menstruasjon (eller graviditet) vil først komme etter to uker

· I såfall hvor lenge og hvor mye kan en blø da? 

Svar: En eggløsningsblødning varer som regel bare en dags tid

· Tenkte først at det kunne være PCOS grunnet hormonprøvene og lang tid mellom blødningene, men når jeg fikk sporblødning eller hva en kan kalle det allerede på syklusdag 15, så vet jeg ikke hva det kan være. 

Svar: Som sagt, det kan være PCOS

· Kan PCOS også gi hyppigere menstruasjoner? Tok celleprøve i fjor som var normal. 

Svar: Din østrogenverdi er relativ høy for PCOS å være, så det kan forklare blødning, men det er uvanlig ved PCOS med hyppige blødninger

· Kan tankevirksomheten spille så mye inn på dette? 

Svar: Nei, det kan ikke påvirke dine hormoner.

Du har fått time hos gynekolog, og til den tid har du mer informasjon om dine blødninger eller fravær av blødninger. Gynekologen vil med ultralyd kunne vurdere dine eggstokker.

Hvis du er overvektig, så vil vekttap kunne bedre evt. PCOS. Hvis det er PCOS og fravær av eggløsing  som foreligger, så kan eggløsning sette i gang med tabletter.

Lykke til.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 259,-