PCOS ?

Spørsmål

Hei. Jeg er 27 år og har utsatt menstruasjon etter p-pille slutt. Har fått på p-pillen Mercillon 28 i 8-9 år. Før p-pille start hadde jeg regelmessig menstruasjon de første årene og ingen ubehag eller menstruasjonssmerter i løpet av syklusene. Deretter fikk jeg et par måneder med blødningsforstyrrelser og en uregelmessig syklus. Begynte derfor på p-pille. Har vært fornøyd med p-pillen, men sluttet med den i begynnelsen av januar i år grunnet ønske å bli gravid. Fikk menstruasjonen 35 dager etter p-pille slutt, normal lengde på blødningen og ingen menstruasjonssmerter. Etter det har jeg ikke fått menstruasjonen igjen og er 80 dager uten. Eneste endring etter at jeg sluttet med p-pille er at jeg har uren hud og fått en del kviser. Kvisene har begynt å gi seg noe nå, var mye mer helt i starten etter p-pille slutt. Har tatt graviditetstest som viser negativt. Var hos legen for cirka 3 uker siden. Tok da blodprøver som skulle være relevant for dette, Hb, hormoner, stoffskifte osv. Alt var visst nok normalt, men har ikke fått svar på blodprøve ad testestoron. Var også hos gynekolog for et par år siden grunnet litt smerter i magen, og gynekologen sa at alt så normalt ut, kunne også se egg. Jeg blir litt frustrert når menstruasjonen uteblir og blir litt redd for om det kan være noe galt. Hvor lenge kan det være normalt å gå uten menstruasjonen etter p-pille slutt ettersom jeg fikk første blødning etter 35 dager? Hvor lenge bør jeg gå før jeg oppsøken fastlegen på nytt? Er redd for PCOS og leser at de som har det kan ogsæ være plaget med mye kviser? Hva bør jeg gjøre? Ta livet med ro og vente å se om det ordner seg? Må jeg i så fall vente i 1 år før jeg kan få videre undersøkelse? Er så redd for å vente for lenge. Prøver å ikke tenke for mye på graviditet, men ønsket er jo der, så vanskelig å ikke tenke på det. Kan langvarig p-pille bruk ha ødelagt noe?

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Vanligvis venter man 3-6 måneder med utredning, hvis det ikke kommer menstruasjon. Du har allerede tatt en del blodprøver, men dessverre får jeg ikke opplyst verdiene. At ‘alt er normalt’ med prøvene er ikke nok, de enkelte verdier må ses i sammenheng, og det er ikke alltid så lett for en lege som ikke er vant med å tolke hormonprøver. Hvis f.eks. LH er litt høyere enn FSH og østradiol er relativ lav (under 250 pmol/L eller 0,250 nmol/L), så kan det tyde på PCOS, og da kan testosteron være lett forhøyet (ikke nødvendigvis) og SHBG litt lav. Det at du har kviser og utsettende menstruasjon er i seg selv nok til å sette diagnosen PCOS, men det er alt for tidlig å stille diagnosen. Da du startet med p-pillen som 18-19 åring var det på grunn av blødningsuregelmessigheter, og det kan ha vært start av PCOS hvor p-pillen har behandlet tilstanden.  

Svar på dine spørsmål:  

1. Hvor lenge kan det være normalt å gå uten menstruasjonen etter p-pille slutt ettersom jeg fikk første blødning etter 35 dager? Svar: Det er ikke normalt å gå uten menstruasjoner etter p-pille. Du stoppet med pillen i januar og da er effekten for lengst borte. P-pillen kan ha maskert unormale forhold som PCOS, og de dukker så opp når du stopper med pillen. Videre behandling kommer an på resultat av hormonprøven, som sagt er 3-6 måneder ikke uvanlig observasjonstid 

2. Hvor lenge bør jeg gå før jeg oppsøker fastlegen på nytt? Svar: igjen kommer det an på prøveresultatene. Hvis du ikke har normal menstruasjon i løpet av 3-6 måneder, bør du henvises til gynekolog. 

3. Er redd for PCOS og leser at de som har det kan også være plaget med mye kviser? Svar: som sagt tenker jeg også på PCOS. For å stille diagnosen kreves 2 av 3 av disse symptomene: 

a. 10 eller færre menstruasjoner per år 

b. Tegn på for mye mannlig hormon (mannlig hårvekst eller uren hud) eller forhøyet mannlig hormon (testosteron) i blodprøve. 

c. At ultralyd viser mange eggposer (småcyster) i eggstokkene 

4. Hva bør jeg gjøre? Ta livet med ro og vente å se om det ordner seg?  Svar: Ja, se det litt an. Hvis du er overvektig, vil vekttap på 3-5 kg kunne sette eggløsning i gang, og menstruasjoner. 

5. Må jeg i så fall vente i 1 år før jeg kan få videre undersøkelse? Svar: som sagt 3-6måneder 

6. Kan langvarig p-pille bruk ha ødelagt noe? Svar: absolutt ikke, tvert om. Hvis du hadde begynnende PCOS da du startet, så har du i alle 8-9 årene hatt god behandling. P-piller kan ikke ødelegge noe, de kan faktisk beskytte mot ganske mye (f.eks. PCOS, cyster, visse typer kreft, endometriose)  


Hvis du har PCOS og du fortsatt  har sjeldne eller ingen menstruasjoner, så er det relativt enkelt å sette eggløsning i gang med tabletter eller sprøyter


Jeg håper at du fikk svar på dine spørsmål.  


Vennlig hilsen Mette


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-