PCOS?

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 23 år. Jeg har en rekke symptomer jeg ønsker å formidle til dere, da jeg er redd for sykdom. I løpet av den siste tiden har jeg fått økt hårvekst, da spesielt på lårene (like nedenfor bikinilinjen, innover lårene, og mye bak), enkelte hår nedenfor navlen, og økt mengde dun i ansiktet (ikke sorte stive terminalhår). Den mest sjenerende hårveksten er på lårene. Hårene der er lange, og riktallige. I tillegg har jeg over lengre tid hatt en sterkt illeluktende utflod med gulhvit/gråhvit farge. Har tenkt at det kan være bakteriell vaginose, men etter flere forsøk med ulike behandlingspreparater som melkesyrevagitorier o.l. har dette ikke blitt bedre, og jeg er nå redd det er snakk om mer alvorlig sykdom. Jeg har regelmessig menstruasjon som varer i ca. 3-4 dager. Ingen uregelmessige blødninger. Ingen sterke uttalte smerter i underlivet, mer diffuse/murrende smerter som opptrer av og til. Opplever ikke dyspareuni til vanlig, men har gjort det enkelte ganger. Har målt mitt blodsukker til å være varierende mellom 4-6, fastende og ikke-fastende. Er ikke spesielt plaget med kviser. Har hatt samme seksualpartner i 7 år. Brukte p-piller fra jeg var ca. 16 år og frem til jeg var ca. 20 år, sluttet uten spesiell grunn. Brukt kondom siden dette. Jeg er redd dette bunner ut i hormonell sykdom, og tanken om underlivskreft slår meg. Av sykdomshistorie i familien relatert til dette hadde min bestemor på morssiden underlivskreft i ung alder, antar det var i 20-årene, og mener det var livmorhalskreft. Utenom dette er jeg periodevis plaget med trøtthet og hodepine, av og til har jeg faktisk hodepine når jeg våkner om morgenen, uavhengig av hvor mye søvn jeg har fått. Har iløpet av ca. 1,5 år gått ned ca. 10 kg, og veier nå 80 kg. Jeg er 171 cm høy, og er jo med andre ord relativt overvektig. Det som plager meg mest er økning i unormal hårvekst i retning mannlig mønster, og utfloden. Avventer time hos Volvat, håper dere kan gi meg en pekepinn. Relevante sykdommer/medisiner: Ingen kjente sykdommer. Kvinne, 23 år

Svar

Hei.

Jeg synes det er riktig av deg å få dette sjekket hos lege.
Det mest sannsynlige diagnosen, ut fra symptombeskrivelsen din, er det somheter PCOS - Poly Cystisk Ovarie Syndrom.

Det er en svært vanlig hormonell forstyrrelse, som gir hormonforskyvning "i mannlig retning", med de følger det får f.eks. for kroppsbehåring.

Imidlertid gir dette ofte tendens til vektøkning, spesielt rundt midjen, mens du altså har gått ned 10 kg siste året. Har det vært pga kostomlegging og økt mosjon, eller ufrivillig / av seg selv? Dette må du definitivt også nevne for legen din.

Det er vel også mulig at du kan ha en bakteriell vaginose.

Kreft er absolutt ikke det første man vil tenke på her, men fremfor alt så får du dette utelukket nå som du skal til legen.

Du kan lese mer om PCOS i vedlagte linker.