PCOS?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 28 år gammel kvinne i fast forhold (2 år) uten barn. Vi bruker ikke prevensjon. Jeg er frisk og tar ingen medisiner. Jeg tar kun kenacort-T injeksjon en gang årlig mot pollenallergi, den tok jeg tidlig i mai. Hittil i år har jeg kun hatt 4 menstruasjoner. Menstruasjonssyklusen min har alltid (siden jeg var 15) vært lenger enn 28 dager, gjerne rundt 6-7uker +/-. Men siden januar har lengden mellom menstruasjonen øket veldig på, ved ett tilfelle gikk det 11 uker til neste menstruasjon! Siden mai har jeg hatt mellomblødninger. Disse består av brunlig utflod, enkelte ganger fersk blod, varierende varighet. Noen ganger kan de vare en uke før det er et lite opphold. Sex provoserer de ikke frem, har ikke lagt merke til noe som provoserer blødningen frem foruten at jeg har merket ledsagende smerter like i forkant av smertene. Smerten sitter da nederst, midt i magen like ved livmor. Utfloden er varierende grad av brun (rød til svart), luktfri, våt konsistens uten klumper foruten noen tilfeller som kunne minne om kaffegrut. Tok celleprøve i juni/juli, Normale funn. Legen bemerket også normale funn under undersøkelsen. Ville den undersøkelsen kunne påvist livmorkreft og ikke bare livmorhalskreft? Har lest om bakteriell vaginose, men utfloden er som sagt luktfri og ikke hvit. PCOS? Flere graviditetstester er negative. Jeg er bekymret. Kan det handle om en infeksjon som trenger behandling? Er isåfall behandlingen uten resept? Min allmenntilstand er ellers glimrende, ingen feber. Ved PCOS har man gjerne mannlige trekk. I den forbindelse kan jeg nevne at jeg har litt mørk bart og skjegg. Men det kan gjerne like godt være arvelig da flere kvinner i slekten har det? Håper du kan svare meg, hilsen bekymret kvinne.

Svar

Hei.

Celleprøven som taes, er fra livmorhalsen, og vil kunne avsløre celleforandringer eller kreft i livmorhalsen. Men den gir ingen informasjon om livmoren forøvrig.

Når det er sagt, så klinger jo dette du her beskriver ikke i retning av kreft, men derimot synes jeg PCOS som du selv nevner, virker rimelig sannsynlig.
Jeg ser ingen spesiell mistanke om infeksjon her, siden du ikke har noen plager eller symptomer av noen art, ikke feber og ikke er syk. Den behåringen du nevner, er med å øker sannsynligheten for PCOS.

Det går selvfølgelig ikke an å si noe sikkert om dette over nett, men jeg synes sannsynligheten for PCOS er så stor at du bør gå til legen din for å ta blodprøver, for å finne ut av dette.

Lykke til og ha det bra.