PCOS og smertefull cyste?

Spørsmål

Hei,
jeg er en kvinne på 26 år.
Jeg har PCOS og cyster på eggstokkene (det ble oppdaget for 11 år siden), og bruker Yasmin. Er forøvrig 1,58 høy og veier 57 kg.
Er ikke og har aldri vært gravid.
Det siste 1,5 året har jeg slitt mye med sterk kvalme, og den siste måneden har jeg ved 3-4 tilfeller fått sterke smerte der hvor jeg antar eggstokkene sitter - på hver side av navlen, men ca 10 cm lengre ned. Smerten kommer plutselig, den er ganske sterk i starten, og avtar gradvis og forsvinner etter 10-20 min.
Sist kom smerten etter samleie. Sliter også med å få sove om kvelden, og er mye trett og sliten, men vet ikke om det har noen sammenheng.
Kan smertene skyldes cystene, må noe i såfall gjøres, og kan dette ha sammenheng med kvalmen?

På forhånd takk.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Ved PCOS er det vanlig med flere cyster på eggstokkene. Dette gir vanligvis ikke smerter. Om en av cystene øker i størrelse, kan den imidlertid gi smerter. Dette kan også skje selv om man ikke har PCOS.
Du beskriver helt riktig området hvor eggstokkene ligger, og sammen med at disse smertene også har vært utløst av samleie, høres det veldig fornuftig ut at dette kan være en cyste.

Om en cyste på eggstokkene er over 4-5 cm, vil den bli såpass tung at den kan rotere eggstokken. Dette vil gjøre vondt fordi eggstokken da får mindre blod. Noen ganger roterer eggstokken helt, og det vil da gi konstante og intense smerter som ikke gir seg. Om den roterer litt, men så tilbake, vil smertene gi seg.
Om det er en cyste som gir slike smerter, er det grunn til å fjerne den. Enten ved å operere den bort, eller å tappe den med en nål.

For å kunne vite sikkert at det er dette som plager deg, må du få tatt en innvendig ultralyd. Dette kan en gynekolog gjøre. Du må da enten henvises av fastlegen din, eller selv ta kontakt med en privat.

Smerter kan gi kvalme, og smerter kan også tappe deg for energi. Det er derfor godt mulig at dette har en sammenheng. Det er ihvertfall desto større grunn til at du får undersøkt dette ytterligere hos en gynekolog.

Håper du har fått svar på det du lurte på.
Lykke til videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-