PCOS og graviditet

Spørsmål

Hei.

Jeg er en jente på 21 år som har PCOS og Leiden Mutasjonen Heterozygot. Residiverende UVI. Disse diagnosene fikk jeg i 2012 i forbindelse med P-piller.

Jeg er nå i den tiden hvor jeg og samboer ønsker å stifte familie da vi vet at dette kan ta tid grunnet situasjonen jeg er i. Jeg fikk min første menstruasjon når jeg gikk i 5. klasse på barneskolen og har siden den gang hatt veldig uregelmessig mens (alltid gått måneder til et år i mellom mens)

I 2012 startet jeg på først på Mercilon (i en måneds tid) før jeg gikk over på Cerazette da det viste seg at jeg hadde Leiden Mutasjonen. Grunnet plager med akne, uregelmessig menstruasjon og hormonell ubalanse henviste hudlegen meg til gynekolog for å utelukke PCOS, men ble i steden bekreftet.

Jeg har hatt en vektreduksjon på 8kg i håp om å kunne få mens tilbake da jeg vet dette hjelper for folk med PCO. Ingen nytte.

Jeg sluttet på pillene allerede sent 2014, tidlig 2015. Har hatt mensen 1 gang i 2015 og siden den gang er den helt uteblitt.

Det er vanskelig å snakke med legen min om dette, da hun mener jeg er for ung til å tenke på dette og bør vente til jeg er 30 før jeg skal bekymre meg. Jeg må gi kroppen min tid til å finne det ut av seg selv, og la hormonene mine stabilisere seg selv. Det som bekymrer meg mer er å ha en lege som ikke imøtekommer mine bekymringer og ønsker.

Jeg har i den siste tiden vurdert å oppsøke en privat lege med plagene mine da jeg ikke får mye respons fra fastlegen, men som de fleste er jeg redd for å møte samme holdning og føler meg generelt usikker på dette da dette er blitt et tøft og vanskelig emne for meg.

Finnes det behandling som kan gjøre det lettere for meg å bli gravid? Hvor vanskelig er det å få riktig behandling uten å bli kasteball mellom lege og spesialist? Hvilke rettigheter har jeg som ung person med ufrivillig barnløshet kontra en "eldre", da jeg vet at "eldre" kan søke om assistert befruktning?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Du har rett i at det kan være noe vanskeligere å bli gravid på naturlig måte ved PCOS. Det finnes imidlertid mange behandlingsmetoder og det vanligste er hormonell substutusjon for å øke sannsynlighet for eggløsning. Dette er et fagområde som ikke nødvendigvis er fastlegens kompetanse og jeg vil sterkt anbefale deg å be fastlegen din henvise deg til en gynekolog. De har kompetansen. Om legen din ikke vil dette kan du oppsøke en privat gynekolog. Det er ikke store prisforskjellen. Du har samme rettigheter som en eldre person dersom det skulle vise seg å bli vanskelig å bli gravid. Jeg er enig med legen din at du ikke må bekymre deg unødig for dette. Stress og bekymring virker bare negativt for å lykkes. Stresshormoner hindrer graviditet. Du har svært gode sannsynligheter for at dette skal gå fint, selv om menstruasjonen har uteblitt siste tiden.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn