Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PCOS og barneønske

Spørsmål

Jeg har vært uten p pille i 9 måneder nå, lange sykluser og kun to menstruasjonen på 6.mnd. Så uregelmessig med spotteblødninger mellom menstruasjonen, 3 «menstruasjoner» i juni og juli. Vært hos gyn i aug, sa at jeg mest sannsynlig hadde PCOS. Tatt nye hormonprøver, vet ikke verdien, men legen skulle ta kontakt dersom noe var unormalt - ikke hørt noe, så vil da tro at det er greit. Fikk metformin fra gyn, begynte på det i august, to tabletter av 500 mg daglig. Samt begynt på litt lavkarbo diett og kuttet sukker fra kosten. Gått ned 3 kg, normalvektig. Siden oppstart med metformin har jeg fått menstruasjonen på dag 21. Nå på dag 13 fikk jeg brunlig utflod og dag 14 menstruasjonsblod. Jeg blir gal! Foretrekker å ikke ha menstruasjonen sammenlignet med dette. Hadde også perioder i sommer med spotteblødninger som kunne vare i over en uke, gyn brydde seg ikke så mye om dette. Ultralyd og sjekk nedentil var greit, celleprøve og div prøver tatt. Hadde flere eggposer i eggstokkene, slik som ved pco. Har time til gyn igjen i november, men hva er normalt når en begynner på metformin? Er det normalt at menstruasjonen kommer slik? Dag 21 en mnd og plutselig på dag 14. Har jo blødninger hele tiden føles det ut som. Ønsker å bli gravid og er redd det ikke kommer til å skje meg. Hva kan jeg gjøre for å få den mer regelmessig? Normalt fysisk aktiv. Kanskje ikke metformin fungerer for meg? Kan dosen økes? Når kan en begynne med hormoner for å stimulere til eggløsning? Må syklusen være regelmessig og lengre enn 21 dager før en begynner med hormoner? Hvor lenge skal en prøve slikt før en blir henvist videre til ivf? Lurer på å spørre om tidligere kontroll hos gyn, istedenfor å vente til nov? Bør jeg gi det lengre tid med metformin? Kan det ta litt tid før den blir regelmessig? Nesten lyst til å begynne med prevensjon igjen for å få regelmessig menstruasjon, men kan jo ikke det for ønsker barn. Frustrert over egen kropp og fullstendig hormonubalanse!

Kvinne 26
Svar

  

Ved PCOS (poly cystisk ovarie syndrom) er det 

1. Sjeldne menstruasjoner, mindre enn 10 per år 

2. tegn på overproduksjon av mannlig hormon (øket hårvekst, kviser eller uren hud) eller unormale blodverdier av mannlig hormon.

3. Mange små eggposer (‘cyster’) på eggstokkene. 

To av disse tre forhold skal være til stede for at man stiller diagnosen PCOS. 

Kvinner med PCOS kan ha problem med å bli gravide fordi eggløsningen svikter, og de er ofte overvektige og har en redusert følsomhet for insulin. Behandlingen retter seg etter symptomer og evt. barneønske. Siden du har stoppet med p-pille går jeg ut fra at du ønsker å bli gravid? Metformin er et legemiddel som skal øke følsomheten for insulin, og det kan bringe mer orden i systemet, men det er ikke første valg ved barneønske. Du sier at du er normalvektig, og da ville jeg velge en annen fremgangsmåte. 

Jeg vil foreslå at du først får en menstruasjon som kan ‘rense opp’ i livmoren. Det kan gjøres med Provera 10 mg i 10-14 dager. Etter avsluttet kur kommer sannsynligvis en menstruasjon, og deretter kan man starte med eggløsningsstimulasjon, enten Letrozol eller Clomifen. Det er ikke noe i veien for å fortsette med Metformin ved siden av Letrozol eller Clomifen, men hvis du har normal vekt er det ikke så viktig.

Til dine spørsmål:

· Har time til gyn igjen i november, men hva er normalt når en begynner på metformin? Svar: det er ikke noe som er ‘normalt’ med Metformin. Kvinner reagerer ulikt. 

· Er det normalt at menstruasjonen kommer slik? Svar: Det er normalt for PCOS med uregelmessige menstruasjoner fordi livmorslimhinnen ikke blir avstøtt normalt når det ikke har vært eggløsning.

· Dag 21 en mnd og plutselig på dag 14. Har jo blødninger hele tiden føles det ut som. Ønsker å bli gravid og er redd det ikke kommer til å skje meg. Hva kan jeg gjøre for å få den mer regelmessig? Normalt fysisk aktiv. Svar: Det er hormonet progesteron som dannes etter eggløsning, som gir regelmessig syklus. Hvis det ikke er eggløsning og ikke dannes progesteron, så blir det tull med blødningene (det man betegner ‘anovulatoriske blødninger’). Provera er et kunstig progesteron som kan regulere blødningene. (men det fremkaller ikke eggløsning). Provera vil kunne gi normale menstruasjonssykler hvis det brukes i 14 dager hver måned.

· Kanskje ikke metformin fungerer for meg? Svar: hvis du ikke er overvektig, så har det nok ikke samme effekt som hos en overvektig mht. til å regulere syklus.

· Kan dosen økes? Svar: den kan økes, men det har sannsynligvis ingen hensikt hos deg?

· Når kan en begynne med hormoner for å stimulere til eggløsning? Svar: jeg synes at du skal starte med eggløsningsstimulasjon etter første Provera-fremkalte blødning

· Må syklusen være regelmessig og lengre enn 21 dager før en begynner med hormoner? Svar: nei

· Hvor lenge skal en prøve slikt før en blir henvist videre til ivf? Svar: hvis du ikke er blitt gravid etter ca. 5 forsøk med Letrozol eller Clomifen, på tross av eggløsning, så kan du henvises til infertilitetssenter for videre utredning. Det bør kanskje allerede nå sjekkes at din manns sæd er bra?

· Lurer på å spørre om tidligere kontroll hos gyn, istedenfor å vente til nov? Svar: det synes jeg er en god ide

· Bør jeg gi det lengre tid med metformin? Svar: som sagt, nei

Med rett behandling skal du nok kunne bli gravid. Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-