PCOS, lavkarbokost, insulinresistens og Metformin

Spørsmål

Jeg er ei jente på 22 og har fått diagnosen pcos.
Jeg er overvektig og har en del av symptomene på syndromet. Har en del spørsmål i forbindelse med dette. Om man har påvist pco, betyr det at alle kvinner med pco har overproduksjon av mannlige kjønnshormoner og er dette noe man merker selv?

Jeg forsøker å mosjonere og har kuttet ut karbohydrater, noe som gjorde at jeg trodde det ville vise resultater ved å kutte ut det, men det viser seg å være en skikkelig kamp for meg å gå ned i vekt. Vekten går både opp og ned noen 100 g hele tiden uten at noe tilsier at jeg skal legge på meg. Dette er svært umotiverende og jeg er ganske så rådvill.

Vi er 3 stk som er sammen om dette med kost, men jeg er den eneste med pco. De andre raser ned i vekt og jeg står bom stille. Har lest at det kan fungere med diabetesmedisin, men min lege er skeptisk til å skrive ut dette til meg. Er det noe som jeg vil merke stor forskjell ved å bruke?
Jeg merker at følelsen av depresjon kommer snikende og jeg har mest lyst til å gi opp.

Har til og med tenkt en god del på slankeoperasjon, men mange jeg har snakket med er negative til det.
Hva er deres erfaringer og tanker om dette?

Har ingen barn, men går en god del rundt med tanker om at det kan bli vanskeligheter for meg å bli gravid. Jeg ønsker veldig gjerne å få barn en gang i framtiden og sliter en god del med tanken på dette. Hvis min lege går med og synes det er greit å brenne bort cystene jeg har på livmoren vil syndromet da stabilisere seg? Og vil cystene komme tilbake? Og blir det da evnt lettere å gå ned i vekt?

Hvilken type diett synes dere og har dere erfart fra andre kunder at er best for kvinner med pco? Selv er jeg godt i gang med lavkarbo, men føler som sagt at ting står stille. Har også godt på Diane før, men fikk beskjed om å slutte på de for å se om menstruasjonen er regelmessig, og etter jeg sluttet på de har jeg hatt menstruasjon hvor mnd. Min fastlege vil ikke at jeg skal gå på noen form for prevensjon grunnet blodpropp i familen osv.

Relevante sykdommer/medisiner: PCOS - polycystisk ovariesyndrom
BMI PÅ 37
Grov beinbygning
høy 180

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har altså Polycystisk Ovariesyndrom, som er en ganske vanlig tilstand.

Både kvinner og menn har både kvinnelige og mannlige kjønnshormoner. Har man PCOS så er dette litt ubalansert, og denne hormonelle ubalansen gjør at man legger fortere på seg rundt livet, har vanskeligere for å gå ned i vekt, man kan få uønsket hårvekst, og man kan få problemer med å bli gravid. I tillegg så er tilstanden nær knyttet til det som heter insulinresistens. Det betyr at insulinet i kroppen "virker dårligere", og det resulterer i at kroppen produserer mer insulin for å kompensere.
Insulin er et hormon som stimulerer fettlagring og hemmer fettforbrenning, og derfor legger man lettere på seg (av karbohydrater) hvis man har PCOS.

Ved å senke insulinresistensen i kroppen så vil kroppen få lavere insulinverdier. Lavere insulinverdier gjør at ubalansen mellom kvinnelige og mannlige kjønnshormoner rettes opp, og da kan kvinner med PCOS igjen få regelmessig mens, bli lettere gravide og gå ned i vekt.
Den mest effektive behandling av barnløshet hos kvinner med PCOS er også å gå ned i vekt.

Hvordan senker man insulinresistensen, blir jo da neste spørsmål, siden det er løsningen her.
Det gjør man ved å spise mindre av det som stimulerer kroppens insulinproduksjon, og det er raske karbohydrater. Dvs sukker og stivelse.
Og samtidig kommer svaret på det du spør om denne diabetesmedisinen.
Den heter Metformin / Glucophage. Det er en medisin som reduserer insulinresistensen i kroppen. Når insulinresistensen faller, så "virker" kroppens insulin bedre, og da behøver ikke kroppen produsere så mye insulin, og insulinnivåene faller.
Siden insulin er et hormon som stimulerer fettlagring og hemmer fettforbrenning, vil lavere insulinverdier gjøre at det blir lettere å gå ned i vekt.
Mao. så kan Metformin være et godt hjelpemiddel ved insulinresistens / PCOS, og det brukes også rutinemessig som behandling mot barnløshet hos kvinner med PCOS, nettopp pga de mekanismene og sammenhengene som jeg har beskrevet her.

Det er mange leger som ser poenget med å gi Metformin for å hjelpe en person med PCOS / insulinresistens til å gå ned i vekt, og det er ingenting i veien for å bruke dette. Jeg har gitt flere pasienter dette med vektnedgang for øye. Du kan godt legge frem dette for din lege, dersom du vil diskutere dette videre med legen din.
Det å gi deg Metformin vil også hjelpe deg til å bli lettere gravid, når det skulle bli aktuelt.

Som du skjønner, så henger disse tingene vektøkning / insulinresistens / hormonell ubalanse / PCOS tett sammen, og man kan derfor behandle både overvekt, barnløshet og den hormonelle ubalansen effektivt ved eksakt de samme tiltakene, dvs vektnedgang, med eller uten Metformin-"drahjelp".
Lavkarbokost er det mest effektive kosttiltaket, nettopp pga at personer med insulinresistens (hvilket de fleste med PCOS har) har problemer med sukkerstoffskifte.

Dersom du hittil ikke har gått ned i vekt med karbohydratreduksjon, bør du prøve å redusere ytterligere på inntaket. Kutt alt med sukker fullstendig, og spis så lite som mulig av mat med stivelse. Dvs poteter, kornprodukter, pasta, ris.
Husk at frukt og juice er store kilder til sukker, selv om det sunt.

Det er ikke utenkelige at du kan få "drahjelp" av Metformin, så diskuter dette nok en gang med legen din.

Du spør om slankeoperasjon og brenning av cyster.
Det er en mye mer effektiv og riktig/logisk behandling å gjøre noe med selve årsaken, dvs den hormonelle ubalansen. Og den har du stor mulighet til å bedre og tom. bli kvitt, ved å påvirke den gjennom en utpreget lavkarbokost og en vektnedgang, og det skjer altså via de reduserte insulinnivåer du på den måten, som ovenfor forklart.

Jeg har sett ikke få kvinner med PCOS og ufrivillig barnløshet oppnå helt normale kjønnshormonverdier, få tilbake mensen og bli gravide rimelig kort tid etter denne type behandling / kostomlegging. Metformin kan være en god medvirkende faktor i det bilde, pga mekanismene jeg har forklart (senking av insulinresistens)

Derfor anbefaler jeg dette for deg.

Du er så avgjort på rett spor, så endre ikke strategi, men stå på! Håper svaret har vært motiverende og til hjelp for deg.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-