image: PCOS hos kvinne på 45 år. Hvilke behandlingsformer finnes?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PCOS hos kvinne på 45 år. Hvilke behandlingsformer finnes?

Spørsmål

Hei! Er nå 45 år og fikk diagnosen PSOS når jeg var bare 14 år. Dette da jeg hadde mistet mensen og lagt på meg nesten 20 kg på ett år uten å endre noen vaner vedr. spising og når jeg egentlig trente fast for første gang i mitt liv. Har hatt alle de klassiske tingene vedr. dette. Mistet mensen, overvekt, mye kviser, mye hårvekst osv. Når jeg for en 10 år siden begynte på lavkarbo og faktisk gikk ned en del fikk jeg mensen tilbake (dessverre) da det egentlig er ganske smertefullt for meg, noe det også var før jeg mistet den og de få gangene jeg fikk den i perioden jeg ikke hadde den jevnlig. Har dessverre gått opp igjen. Har aldri ønsket meg barn og hver gang jeg spurt om det finnes medisiner eller annet som kan hjelpe meg, så er har svaret vært dette tar vi når du ønsker barn. Siden jeg ikke ønsker og nå føler meg for gammel til dette, lurer jeg på hva som finnes av behandlingsmetoder? Av erfaring vet jeg at når jeg går på ett karboredusert kosthold så hjelper dette, jeg går ned i vekt, huden blir bedre, hårveksten er nok den samme. Men det er ikke lett å holde over en lang periode. Ser at enkelte får Metformin og jeg prøvde det en periode, men tror kanskje dosene evnt. var for lave til at det fikk noen virkning på meg. Hva finnes av behandlingsformer for oss med denne sykdommen? Lurer også på om det er andre symptomer som følger med, jeg har så lenge jeg kan huske hatt en del smerter i legger, fingre, hender og armer. Når jeg var barn, ble jeg fortalt at det var voksesmerter, men de har egentlig aldri gitt seg. De kan også komme i som smerter der det kjennes ut som om noen stikker en kniv eller lignede igjennom håndflaten min eller i foten. De er ikke der hele tiden, de kommer og går og har som sagt alltid gjort det. Når de har vært som verst har jeg blitt testet for det meste av reumatismesykdommer og Fibromyalgi og det er ikke det. Så jeg lurer på om dette egentlig er noe PSOS gir meg. Evnt. om det er andre kjente symptomer på den sykdommen?

Kvinne 45
Svar

  

Vi har fått betydelig mer forståelse for den meget vanlige hormonsykdommen PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom), forekommer hos 10-15%. Det finnes dessverre ingen mirakelkur som helbreder tilstanden. Behandlingen retter seg etter plager og ønsker, og til dels også alder. I din alder et det viktigste å behandle eller forbygge følgetilstander av PCOS.

· Vektreduksjon er alfa og omega for behandling, og det vet du allerede.  Her gjelder det vanlige, ‘trivielle’: endring av livsstil med mer mosjon og mindre kaloriinntak. En kur med ensidig kost, eks. karbofattig, har liten eller bare forbigående effekt. Det må være omlegging av kosthold som du kan leve med i fremtiden. Hør med en dietist.

· Metformin er et middel mot diabetes. Det kan hjelpe noen med overvekt, men det er spesielt aktuelt hvis du har det som betegnes ‘insulin resistens’, at du produserer for mye insulin og har risiko for diabetes. Dosen er fra 500 mg til 3 000 meg med langsom doseøkning. Du kan få råd fra din fastlege.

· Hvis du har hatt lange perioder uten eggløsning og fravær av menstruasjon, og er overvektig, så har du øket risiko for livmorkreft. Det bør du diskutere med gynekolog og enten få en hormonspiral eller Proveratabletter, hvis du er i risikosone. 

· Du må sjekke blodtrykk og kolesterol. Hvis du har det man betegner som ‘metabolsk syndrom’, så har du øket risiko for hjerte-kar sykdom

· Hadde du vært yngre, ville man ha gitt deg en spesiell type p-pille for å bedre hud og hår og forebygge forandringer i livmorslimhinnen, men det starter man ikke med i din alder.

· Du må utelukke at du har ‘obstruktiv søvnapne’, dvs at du stopper å puste i lange perioder under søvnen.

Jeg har ikke hørt om at PCOS medfører de beskrevne smerter, men depresjon kan være en følgetilstand.

Jeg håper at det var svar på dine spørsmål. Det er viktig å ta tak i de momenter jeg har omtalt, nå mest for å forebygge. Samarbeid mellom fastlege og gynekolog er viktig.

Lykke til, vennlig hilsen Mette

  

Les mer: Lommelegen - PCOS