image: Man kan ikke stille diagnosen PCOS hos en 14-åring

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Man kan ikke stille diagnosen PCOS hos en 14-åring

Spørsmål

Min datter fikk mensen når hun var 11 år og 9 mnd.. etter første mens kom den neste ca. 5-6 måneder senere, og så deretter noen måneder senere. Etter ca. 1 år var den ganske regelmessig. Hun er nå 14 1/2 år, 161 cm og veier ca. 55 kilo. Hun hadde sin siste mens i slutten av juni. (Har alltid hatt sparsommelige blødninger) da hun ikke hadde hatt mens på 7 måneder kontaktet jeg fastlegen, som igjen henviste til gynekolog.

På sykehuset ble det tatt utvendig UL og blodprøver, og min datter fikk foreskrevet Primolut for å få igang blandinger. Dette fungerte fint. Hun tok en tablett daglig i 10 dager, og på dag 3 når hun sluttet kom blødning.

Det samme har nå gjentatt seg på de to neste rundene hun har hatt. Denne uken hadde vi oppfølging hos gynekolog på sykehuset og hun kunne fortelle at hun hadde PCOS, pga. forhøyet nivå av mannlige hormoner. Hun skulle fortsette med Primolut i 3 mnd til før en pause på noen måneder for å se om mensen kom av seg selv. Min datter er ikke overvektig, men spiser mye, men trener og ganske mye. Jogger, spinning og styrketrening. Hun elsker å trene.

Hun har alltid hatt mye hår på underarmer og legger, men ikke hår i ansiktet og har ikke noe acne. Når man leser om PCOS må jeg si det er deprimerende lesing som mor, og legen sa bare; viktig at hun holder seg slank, og det var det...

Leser at kosthold med lite karbohydrater kan bære gunstig, men hun er jo bare 14 år så vanskelig å legge om kostholdet, men jeg tenker å prøve en «light» variant.. bake lavkarbo brød, ha lite pasta, ris og poteter, samt mest mulig rent kjøtt og fisk og grønnsaker. Vi har nok også ganske sunt kosthold fra før.

Er det noe mer jeg bør gjøre, tenke på.. må si at jeg er skikkelig lei meg og bekymret på hennes vegne når jeg leser om diabetes 2, depresjon, infertiltet, kviser og hår i ansiktet. Har du noen gode råd å komme med?

Kvinne 45
Svar

Mitt beste råd til deg og din datter er: Glem alt om PCOS!

PCOS er en hormonsykdom hvor det er ubalanse i hormonene, ofte manglende eller sjelden eggløsning og derfor uregelmessige blødninger. Ofte vil det også være øket produksjon av mannlige hormoner.

For å stille diagnosen må 2 av disse tre forhold være til stede;

1. Sjeldne menstruasjoner (> 35 dagers intervall), evt. ingen menstruasjoner

2. Karakteristiske forandringer på eggstokkene med mange små eggsekker (‘cyster’ på under 1 cm). Vurderes med ultralyd.

3. Tegn på for mye mannlig hormon, enten observert i blodprøve eller ved tilstedeværelse av akne og/eller mannlig behåring

Det kan se ut som gynekologen har gjort positive funn i alle tre grupper og derfor setter diagnosen PCOS.

Det skal man ikke gjøre hos en jente på 14 år. I Veileder i gynekologi 2021 finner man denne uttalelse og PCOS:

Diagnose bør ikke stilles før 8 år etter første menstruasjon eller hos kvinner < 19 år fordi symptomatologi ved PCOS overlapper med fysiologiske fenomener i tenårene (uregelmessig menstruasjon, akne og multicystiske ovarier).

Det kan erfaringsmessig ta noen år før syklus kommer i gang med normal månedlig eggløsning og regelmessige menstruasjoner.

Hva skal dere gjøre?

Leve helt som hun pleier med et vanlig sunt kosthold, ikke nødvendig med lavkarbo. Jenta har en BMI på 21, og det er bra. Fortsett med treningen, så holder vekten seg sikkert normal.

Hva med blødningene?

Hvis hun ikke har hatt menstruasjon på ca 3 måneder, så kan hun ta en primolut-kur med 1 tablett daglig i 14 dager (litt lengre behandlingstid enn ved månedlig behandling). Det vil ‘rense opp i livmoren’. Hvis hun spontant får eggløsning, vil det avsløres ved at hun spontant får en blødning.

Det er alt dere behøver å gjøre på nåværende tidspunkt. Om fem år kan situasjonen vurderes på nytt. Så får vi håpe at alt normaliseres i løpet av puberteten. Det er ikke grunn til å bekymre seg for fremtiden.

Jeg håper at dette var beroligende både for deg og din datter.

Vennlig hilsen Mette

Illustrasjonsfoto øverst: ustesfir / Shutterstock / NTB