Langvarig blødning

Spørsmål

Hei! Spørsmålet handler om langvarig mens som ikke stopper. Den har nå vart i ca 2,5 uker. Friskt, rødt blod hele tiden, i noe varierende mengde. Ser ut til å være over, for så å begynne igjen. Nok til at jeg må bruke bind/tampong som under "vanlig mens".

Jeg skal snart til utredning for PCOS, som jeg er sikker på at jeg har. Sluttet på p-piller for ett år siden, og har bare hatt mensen to ganger siden da. Jeg hadde heller aldri månedlig mens før jeg begynte på p-piller da jeg var 19. Har ellers en del symptomer på PCOS (overvekt, fått en del kviser rundt munn/hake det siste året +++).

Uansett - en eller annen hormonforstyrrelse har jeg nok. Mye av det skyldes nok overvekt. (Godt over 30 på BMI-skalaen, for å si det sånn). Så jeg vet jeg må gjøre noe med det, og har trua på lavkarbo, fordi det hjelper mange med hormonell ubalanse. Er for øvrig ellers frisk og rask, ingen sykdommer.
Uansett, jeg spør ikke nå for å ta en debatt rundt lavkarbo, eller for å få beskjed om at jeg må ned i vekt. Det VET jeg, og det skal jeg. Har snart legetime hos min fastlege (vikar), da jeg skal måle alt av blodsukker, hormoner, blodtrykk osv ...

Det jeg lurer på er: Er det noen vits for meg å bestille legetime nå en av de nærmeste dagene, når det gjelder dette med å få stoppet denne langvarige menstruasjonen? Kan legen skrive ut en "vidunderpille"/kortvarig pillekur som kan stoppe mensen i denne omgang? Det kan jo være en sånn blødning uten eggløsning (har jeg lest på nett) - og da kommer ikke de hormonene igang som skal avslutte mensen ...? Jeg vil ikke på p-piller igjen, fordi jeg tenker på barn etterhvert, så det er ikke et alternativ.

Eller må jeg bare vente til den slutter av seg selv? Livredd for at den skal vare og vare ....

Jeg skal som sagt til lege og gynekolog om ikke lenge, men lurer på om jeg bør bestille time en av dagene - HVIS han kan skrive ut noe som stopper mensen.

Svar

Kjære deg! Når du har hatt så få menstruasjoner, vil det medføre en fortykkelse av livmorslimhinnen, og som kan medføre en slik langvarig blødning. Det er riktig som du skriver at "Det kan jo være en sånn blødning uten eggløsning", og dette kan være forklaringen. Legen kan skrive ut en 10-dagers kur med progestogen/progesteron, f. eks. Provera, 5 mg x 2. Dette er det hormonet som produseres i eggstokkene etter en eggløsning.

Når dette er sagt er det alltid å anbefale å få utført en legeundersøkelse, gjerne hos gynekolog, for alle avvikende blødninger bør avklares med aktuelle prøver.

Lykke til og god bedring med din PCOS!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-