Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lang syklus, PCOS?

Spørsmål

Hei! Jeg ble diagnosert med PCOS for ca 10 år siden. Og mistet menstruasjon i mange år. Jeg begynte på Diane for å minske symptomene med hårvekst osv. I 2017 tok jeg slankeoperasjon og sluttet med Diane. I november 2017 fikk jeg tilbake menstruasjon og begynte på p-plaster. Sluttet på p-plaster i November 2018 og fikk tilbake menstruasjon. Syklusen var da på ca 36 dager, men i mars var den 39 dager, og nå er jeg på dag 42 og ingen menstruasjon men har hatt murringer i magen og ømme bryster i noen uker. Tok noen hormonprøver som viste lavt østrogen, ellers var alt fint. Ble henvist til gynokolog og fått time i Juni. Vi tenker å prøve å få barn i høst, men jeg er bekymret for at PCOS er tilbake. Er nå normalvektig. Lurer på om dette kan bli vanskelig for oss og evt hva det vil si at østrogen er for lavt? Kan PCOS komme tilbake selv om man er normalvektig? Er det vanlig å ha eggløsning med syklus på 40+ dager? Hva bør jeg evt ta opp med gynekologen på undersøkelsen? Tatt graviditetstester som var negative. Ikke barn fra før.

Kvinne 28
Svar

Du har nå etter slankeoperasjon og etter bruk av p-plaster hatt –det jeg kan regne ut- ca. tre menstruasjonssyklus på ca 36 dager, så en syklus på 39 dager og nå har det gått 42 dager siden siste menstruasjon. Graviditet er utelukket. Du har fått målt østrogen som var lavt ‘og ellers var alt fint’. Det er dessverre en dårlig måte å beskrive et prøvesvar, for hormoner må ses i sammenheng, og fordi de endrer seg omtrent fra dag til dag.  

I løpet av en normal syklus vil østrogen endre seg voldsomt.  

Tidlig i syklus: lav verdi.  

Midt i syklus ved eggløsningen: høy verdi  

Sist i syklus etter eggløsning: middels verdi. 

Det er slik eggstokken jobber, og østrogenproduksjonen avspeiler eggmodningen. Dette styres igjen av hypofysehormonet FSH, og hypofysehormonet LH setter eggløsningen settes i gang når egget er modent, dvs når det produseres store mengder av østrogen. 

 Ved PCOS er eggløsning sjelden eller fraværende, det er liten syklisk variasjon i hormonene, og det typiske er noe lav østrogen, lett forhøyet LH og iblant lett forhøyet verdi av mannlige hormoner samt.  

Til dine spørsmål: • Lurer på om dette kan bli vanskelig for oss og evt hva det vil si at østrogen er for lavt? Hvis eggstokken stimuleres til eggmodning så vil østrogen automatisk øke, og det vil komme eggløsning. 

• Kan PCOS komme tilbake selv om man er normalvektig? Normalvektige kan også ha PCOS. Det er for tidlig å si om du har fått PCOS tilbake. 

• Er det vanlig å ha eggløsning med syklus på 40+ dager? Man kan ha eggløsning i en syklus som er mer enn 35 dager. 

• Hva bør jeg evt ta opp med gynekologen på undersøkelsen? Gynekologen vil sannsynligvis vurdere deg for PCOS med ultralyd av eggstokker og evt. nye hormonprøver. Hvis du har resultat av siste hormonprøver, bør du ta dem med til legen. Det er mulig at gynekologen vil vente til høsten med videre vurdering og se om det ordner seg selv. Det er til høsten at du ønsker å prøve å bli gravid, og da kan det være greit å ha alt klart. 

• Eggmodning og -løsning kan settes i gang med tabletter eller sprøyte 

 Vennlig hilsen Mette