Eggløsning etter amming

Spørsmål

Jeg har en gutt på 15 mnd. og ønsker å bli gravid igjen. Har tatt eggløsningstester de siste to mnd. uten å fått påvist LH-stigning. Dette i tillegg til at jeg flere ganger har hatt småblødninger (rødt og brunt blod) f.o.m. antatt eggløsningstidspunkt frem til menstruasjon gjør at jeg er litt bekymret.
Alt var normalt for et år siden på forrige GU, men hadde før svangerskapet noen vanncyster (uten å ha PCOS).

Jeg sluttet å amme for to-tre mnd.siden,kan dette ha noe å si? Ammet kun 1-2 ganger de siste månedene. Har hatt mensen i ca. 8 mnd. Mener at jeg også har hatt småblødninger tidligere f.om. eggløsning til mens, og blødde også tidlig i graviditeten sist.
Ble gravid på første forsøk sist, men er litt stressa nå. Har det såkalte eggløsningsslimet ca. 15 dager før mens, men kan jeg ha eggløsning uten at testene viser det? Er 31 år og har jo mensen...
Bør jeg ta en ny GU?
Vil helst slippe pga.vestibulitt. Har derfor ikke så ofte samleie heller. Har ikke brukt prevensjon siden fødselen, men har kun hatt sex de siste to månedene. Har ikke helt regelmessig menstruasjon, men ganske, varierer med noen få dager fra måned til måned. Er ellers frisk.
Håper på oppklarende svar:-)

Hilsen klar for ny baby

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er vanlig at eggløsningen kan vente med å komme etter amming. Dette er veldig variabelt, da noen får eggløsning mens de ammer, mens andre kan det ta flere måneder etter man har sluttet å amme.
Når man ammer, øker hormonet prolaktin. Dette hormonet kan hemme eggløsningen. Det tar normalt sett 1-3 måneder etter ammeslutt, før eggløsningen kommer. Det er likevel ikke unormalt at det kan ta opptil 6 måneder. Ettersom du ikke fullammet helt til slutten, skal eggløsningen normalt sett komme tilbake raskere.

Det er derfor grunn til optimisme, med tanke på at eggløsningen skal komme igang av seg selv. Du kan få sjekket om du har eggløsning, ved å ta blodprøver hos fastlegen din. Han tar da hormonprøver. Den viktigste er Progesteron. Denne måles en gang i starten av syklusen (ca på dag 3-5 etter blødningsstart), og igjen etter at du skulle hatt eggløsning. Den siste målingen skal tas ca 7 dager før du forventer menstruasjonen, slik at hos deg vil dette si mellom dag 18 og 24, hvis du har en syklus på rundt 26-33 dager.

Det er ikke behov for en gynekologisk undersøkelse for å undersøke for dette. Om du har hatt eggløsning, vil da Progesteron vise en tydelig stigning.

Du skriver videre at du har vestibulitt (også omtalt som vulvodyni i litteraturen). Jeg vet ikke om dette er noe som er forsøkt behandlet, og behandling kan også være veldig vanskelig. Jeg vil bare nevne at hos noen vil trening av bekkenbunnsmuskulatur hos spesialutdannet fysioterapeut ha bra effekt. Dette avhenger imidlertid av hvor smertene sitter. Andre kan ha nytte av lokal bedøvelseskrem. Dette kan utredes videre hos gynekolog, om du føler behov for dette.

Ønsker deg lykke til videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-