Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dosering av Primolut

Spørsmål

Spørsmål relatert til nylig stilt spørsmål om primolut og letrozol, om primolut dose 2 tablett 3 ganger daglig i 4 dager er for mye. Jeg har hatt lite menstruasjoner siden jeg sluttet med p pille. Menstruasjonene har vart i 3-4 dager. Sist menstruasjon var i august. Hatt to spotteepisoder siden menstruasjon i august. Ultralyd nå for noen dager siden viste tynn livmorslimhinne, 3 mm eller noe. Siden januar har jeg vel hatt 3-4 normale menstruasjoner, og litt spotting innimellom. Er det dumt å følge råd fra gyn å ta så mange tabletter på få dager eller blir det akkurat det samme å fordele det ut over 10 dager?

Kvinne 26
Svar

  

Ja, jeg synes ikke rådet fra gynekologen er så heldig. Hensikten med Primolut er å erstatte mangel på progesteron som dannes i 14 dager etter eggløsning og frem til start av menstruasjon. Det er progesteron som regulerer menstruasjonssyklus med regelmessig avstøtning av livmorslimhinnen. Primolut er erstatning for progesteron og må ha noen tid for å påvirke livmorslimhinnen, det er ikke gjort på 4 dager, det tar 10-14 dager.

Det du beskriver av blødninger tyder på at du ikke har hatt eggløsning og ikke har fått avstøtt slimhinnen i livmoren ved en skikkelig menstruasjon, altså en ‘rensning’ av livmoren.

Jeg ser av din tilleggsinformasjon at livmorslimhinnen er tynn, og det er derfor mulig at det ikke kommer blødning, det er lite å rense ut. Med bare 4 dagers primolutbehandling vil vi ikke vite om det var denne behandlingen som var utilstrekkelig eller om det skyldes den tynne slimhinnen på bare 3 mm. 

Så jeg vil anbefale deg 3 tabletter i 10 dager. Hvis det ikke blir blødning innen en uke etter siste tablett, så bør du ta en graviditetstest før du starter på Letrosol.

Hvis du fortsatt er usikker, kan du jo ringe din gynekolog og høre hva som var årsak til den doseringen du har fått?

Vennlig hilsen Mette