Dårlig form, manglende menstruasjon og infertilitet.

Spørsmål

Jeg har siden i høst vært i dårlig form og hatt lite energi. Fikk påvist autoimmun thyreoiditt, men ikke lavt stoffskifte enda. Tatt ultralyd og kjertelen ser fin ut. I sommer sluttet jeg med p-ring etter 6 år, men har ikke fått tilbake menstruasjon. Jeg har i tidligere år hatt noe uregelmessig mens. Men fikk alltid blødning uka jeg tok ut ringen. Jeg har vært hos gyn. Og fikk høre at jeg har tykk slimhinne og ikke alltid eggløsning. Ble bedt om å ta provera og letrozol. Har tatt første kur, mens kom etterhvert, men fikk ikke eggløsning. Nå ble jeg bedt om å ta dobbel dose letrozol ved neste mens, som burde kommet. Så jeg må nok ta provera en runde til også. Sliter med overvekt, tørr og uren hud, noe mer behåring innbiller jeg meg. Har lurt på om jeg har pcos, men gyn sa ikke noe om det. Ellers var jeg nylig hos optiker da jeg også har mye hodepine og muskelsmerter. Optiker sa at synet mitt har endret seg en del siden i høst, og at det kan skyldes hormonforstyrrelser. Kan dette ha noe med hverandre å gjøre, og derfor jeg er så sliten? Alle blodprøver er fine nå, utenom antistoff mot skjoldkjertelen som har økt siden i høst. Legen min sier jeg bare skal holde ut og at vi skal ta nye prøver om 6mnd. Men, jeg har så lite energi at jeg såvidt kommer meg gjennom hverdagen. Jeg orker ikke å ha det sånn og det påvirker alle rundt meg. Søvn hjelper ikke. Jeg vil så gjerne finne ut av hva som skjer med meg, men synes det er så vanskelig å få svar. Livet er ellers fantastisk, og vi prøver å få barn men jeg er redd det blir en vanskelig prosess.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg er ikke ekspert på sykdommer i skjoldbruskkjertelen, men har du en autoimmun betennelse i denne kjertelen, så er det risiko for at du etter hvert får lavt stoffskifte. Det vil vises i blodprøvene TSH (forhøyet verdi) og fritt-T4 (lav verdi). Hvis det er autoimmun sykdom i en kjertelen kan det også være tilfelle i andre kjertler som eggstokker, binyrer og bukspyttkjertel. Er disse kjertlene undersøkt?  

Når man bruker p-ring vil det alltid komme menstruasjon i uken uten ring, slik er den skapt. Det vil skjule at en eggstokk ikke fungerer normalt, det kommer først frem når du stopper med ringen. Du har ikke hatt spontan menstruasjon på mer enn et halvt år, og du har lett øket behåring og uren hud. Dermed oppfyller du kravene til diagnosen PCOS.  Ultralyd av eggstokkene vil i de fleste tilfeller vise mange små eggsekker (under 10 millimeter). Ved PCOS er det hormonforstyrrelser som medfører at eggløsning blir sjelden eller helt borte, og det er tendens til overvekt. Gjerne økt forekomst av mannlige hormoner. Ofte også det man betegner som insulinresistens. Hvis det siste er tilfelle (kan påvises ved test med faste blodsukker, langtidsblodsukker HbA1C og C-peptid) så bør tilleggsbehandling med metformin  overveies. 

Viktigst av alt er at du prøver å redusere vekten, 5 kg vekttap kan gjøre underverker. Jeg skjønner at det kan være vanskelig med økt mosjon og kostendring, hvis man er i dårlig form, men målet med å bedre forholdene for å bli gravid burde være inspirerende.   

Hodepine og muskelsmerter kan ses ved lavt stoffskifte. 

Endringer i synet som følge av hormonendringer, kjenner jeg ikke til.  

I og med at du er i behandling med letrozol, så har du kontakt med gynekolog, går jeg ut fra. Mon ikke gynekologen kan ta en titt på de forhold jeg har anført?   

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 259,-