Symptomer på PCOS (Polycystisk ovariesyndrom)

PCOS gjør at hormonene kommer i ubalanse, som kan føre til uregelmessig menstruasjon, økt behåring, kviser og nedsatt fruktbarhet.

Symptomer på PCOS (Polycystisk ovariesyndrom)

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

PCOS gjør at hormonene er i ubalanse. Det er en samlebetegnelse som kan innebære ulike symptomer og funn hos en kvinne – vanligvis uregelmessige menstruasjoner, økt behåring i ansikt og på kroppen, samt kviser.

10-12 prosent av kvinner i fertil alder har PCOS. Mange av disse sliter med overvekt og nedsatt fruktbarhet. Diagnosen settes av lege, ofte en gynekolog eller endokrinolog, og baseres på samtale med pasienten, undersøkelse med ultralyd av eggstokker, og blodprøver. Det er vanlig å stille diagnosen i henhold til såkalte Rotterdam-kriterier (to av tre kriterier må være tilstede).

Gynekolog: Liv Bente Romundstad Foto: Privat
Gynekolog: Liv Bente Romundstad Foto: Privat Vis mer

– Ofte er det flere små «eggblærer» på eggstokkene. Dette er eggposer i tidlig modning, og ikke «cyster» som mange feilaktig tror. Disse ses på ultralyd som små svarte «hulrom». Blodprøvene kan vise økt nivå av mannlige kjønnshormoner og insulinresistens, sier Liv Bente Romundstad, lommelegens gynekolog.

Det kan være store forskjeller fra den ene kvinnen til den andre når det gjelder symptomer og plager, og de funnene man gjør ved undersøkelse.

Endometriose er en annen kvinnesykdom som kan gjøre det vanskelig å bli gravid.

Hvorfor får noen PCOS?

Årsaken til PCOS er ukjent, men det er sikre holdepunkter på at inaktivitet og fedme kan trigge eller forverre tilstanden.

– Det er økt forekomst i enkelte familier, så det ser ut til at arv og genetikk spiller en rolle, sier Romundstad.

For å kunne behandle PCOS er vektkontroll/vektreduksjon og fysisk aktivitet viktig. Kvinner med mindre enn fire menstruasjoner per år bør ha behandling for å få bortfallsblødning – dette kan gjøres ved hjelp av gestagener eller p-piller.

– Kvinner med PCOS bør screenes for svangerskapsdiabetes og for utvikling av diabetes type to.

LES PÅ MAMMANETT.NO:PCOS gjorde det vanskelig for Christina å bli gravid

Symptomer på PCOS
  • Uregelmessige menstruasjoner
  • Helt manglende menstruasjon
  • Problemer med å bli gravid, på grunn av uregelmessig eller manglende eggløsning
  • Sjenerende hårvekst på kroppen og/eller ansikt
  • Fet hud og kviser
  • Halvparten av kvinnene er overvektige

Hjelp til de som ønsker å bli gravide

Mange kvinner som har PCOS og ønsker å bli gravide, engster seg for at de skal forbli barnløse. Det er gjort flere studier på Metformin, et medikament som kan regulere menstruasjonssyklus og muligens nivået av mannlige hormoner, i gunstig retning.

– For å stimulere til eggløsning brukes ofte Klomifen (Pergotime) eller Letrozol (Femar). Det anbefales at denne behandlingen utføres i samråd med gynekolog, sier Romundstad.

Dersom man ikke oppnår graviditet ved hjelp av disse medikamentene, kan assistert befruktning (IVF) være det beste alternativet for å oppnå graviditet.

I noen tilfeller kan det være aktuelt med elektrokauterisering eller brenning av eggstokkene. Hensikten er å redusere volumet på eggstokkene.

– Mange kvinner opplever at menstruasjonene blir mer regelmessige etter denne behandlingen. Dette skyldes at eggløsningene normaliseres etter brenning av eggstokkene, sier Romundstad.

LES OGSÅ: Egglederbetennelse

De som har PCOS og ikke ønsker graviditet

De kvinnene som har PCOS og ikke ønsker å bli gravide, anbefales å bruke kombinerte, lavdoserte p-piller som et behandlingsalternativ.

– Det vil ofte hjelpe mot uønsket behåring og kviser, samt at man oppnår regelmessige bortfallsblødninger, sier Romundstad.

Hvis kvinnen ikke ønsker eller ikke kan bruke p-piller, og hun har færre enn fire menstruasjonsblødninger i året, bør det gis behandling slik at hun får blødninger.

LEGEN SVARER: Ønske om barn

Daglig leder i Ønskebarn: Randi Ramnefjell Foto: Privat
Daglig leder i Ønskebarn: Randi Ramnefjell Foto: Privat Vis mer

Interesseorganisasjon for kvinner med PCOS

Randi Ramnefjell er daglig leder i Ønskebarn, en interesseorganisasjon for og med mennesker som strever med å få barn.

– Vi har grupper som kommuniserer sammen om PCOS. Noen lykkes med å bli gravide på første forsøk, mens andre sliter i lang tid. Det er jo ikke alle som vet at de har PCOS heller, men dersom man ikke lykkes med å få barn når man har prøvd en stund, da er det viktig å få undersøkt det.

Ramnefjell forklarer at noen sliter litt ekstra dersom de regnes som overvektige, da noen klinikker setter grenser for hvor høy BMI pasienten kan ha før eventuell behandling.

– BMI kan være avgjørende for sannsynligheten for å lykkes med å bli gravid, så noen kvinner må slanke seg før de i det hele tatt kan få behandling.

Har du et spørsmål om PCOS? Send inn spørsmålet ditt til vår gynekolog, Liv Bente Romundstad.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer