PCOS er en forkortelse av Polycystisk ovariesyndrom, en sykdom som kan ramme kvinner.
Ved diagnosen polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er hormonene i kroppen er i ubalanse. Østrogener, androgener og progesteron er tre typer hormoner fra eggstokkene som påvirkes mest. Dette fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir. Disse hormonene påvirker kroppen på flere måter, blant annet menstruasjonen, eggløsningen, hårveksten på kroppen og i ansiktet.
Risikofaktorer for å utvikle PCOS
- Lite fysisk aktivitet, overvekt og fedme: ”trigger” PCOS.
- Vektoppgang forverrer symptomer og uttrykk av PCOS.
Flere kvinner i familien har sykdommen.

Symptomer på PCOS
- Uregelmessige menstruasjoner
- Helt manglende menstruasjon
- Problemer med å bli gravid, på grunn av uregelmessig eller manglende eggløsning
- Sjenerende hårvekst på kroppen og/eller ansikt
- Fet hud og kviser
- Halvparten av kvinnene er overvektige
Les mer om symptomer her:

Hva er symptomene på PCOS?
Diagnose: PCO eller PCOS?
Diagnosen blir stilt på bakgrunn av sykehistorien og den kliniske undersøkelsen. Du kan bli henvist til ultralydundersøkelse for å sjekke om du har cyster på eggstokkene. Diagnosen bør stilles i samarbeid mellom fastlege og en gynekolog.
Den medisinske diagnosen stilles utfra følgende kriterier:
- PCO: På ultralyd sees flere væskefylte cyster i eggstokkene. Dette kalles polycystisk ovarium.
- PCOS: I tillegg minst to av følgende problemer:
- Menstruasjonsforstyrrelser (lang tid mellom menstruasjonene - ti menstruasjoner per år eller mindre)
- Kliniske og/eller biokjemiske tegn på hyperandrogenisme. For eksempel sjenerende hårvekst på kroppen eller akne.
Veilederen i Gynekologi påpeker at man bør være forsiktig med å sette PCOS diagnose på kvinner yngre enn 19 år. uregelmessig mens, cyster på eggstokkene og forbigående hyperandrogenisme forekommer fysiologisk og er vanlig i tenårene

Kan det være noe annet?
Symptomene på PCOS kan ligne noen andre sykdommer:.
- Svulster på eggstokkene
- Svulster på binyrene
- Cushing syndrom
- "Late onset 21-OH-lase defect"
- PCO (Cyster på eggstokkene uten andre symptomer)

Behandling generelt
- Vektreduksjon: Overvektige vil lettere få regelmessige eggløsninger dersom de går ned i vekt. Vektnedgangen gjør det også enklere å bli gravid. Selv et beskjedent vekttap kan hjelpe. ”Jo-jo” slanking bør unngås.
- Hårfjerning: Ved skjemmende hårvekst kan du selv fjerne hår med barbering, kremer og voksbehandling. Permanent fjerning av hår er mer tidkrevende. Dette kan gjøre med elektrolysebehandling - be lege om informasjon. Det finnes også en reseptbelagt krem du kan be legen om, for å fjerne hår i ansiktet.
Medisiner (hvis du ikke vil bli gravid)
P-piller kan være løsningen for problemer med uregelmessige menstruasjoner, uønsket hårvekst, kviser og ingen ønsker om å bli gravid, kan legen foreslå at du begynner med p-piller. Hvis p-pillene ikke har hjulpet, eller du sliter med mye hårvekst, kan du prøve antiandrogen behandling.
LES OGSÅ: PCOS øker risiko for svangerskapsdiabetes

Kjennetegn på normal og unormal utflod
Behandling og medisiner hvis du ønsker å bli gravid
Omtrent 75 av 100 kvinner med PCOS strever med å bli gravide. Men det betyr ikke at du ikke vil kunne få barn. Mange kvinner lykkes i å få barn, med eller uten behandling.
Metformin: Hvis du ønsker å bli gravid, kan legemiddelet metformin bidra til kontroll av menstruasjonen og redusere uønsket hårvekst. Metformin brukes vanligvis mot diabetes 2. Metformin reduserer blodsukkeret, men det synes også å hjelpe noen kvinner med PCOS. Du får trolig mer regelmessige menstruasjoner hvis du tar metformin. Bivirkninger kan være kvalme, halsbrann og diare.
Klomifen: Klomifen stimulerer til eggløsning. Etter to, tre eller fire behandlingssykluser med klomifen, får rundt 6 av 10 kvinner med eggløsningsproblemer eggløsning, og om lag 1 av 10 blir gravide. Tre ganger flere kvinner blir gravide med klomifen enn uten behandling. Klomifen gir bivirkninger, men sjelden alvorlige. Du kan gå opp i vekt og bli hoven.
Lapraskopi: Har du polycystisk ovariesyndrom og klomifen ikke har gitt ønsket resultat, kan en kikkhullsoperasjon (laparoskopi) hjelpe. En kirurg lager da en rekke små hull i eggstokkene. Dette får eggstokkene til å frigjøre egg.
IVF: For de fleste kvinner med tette eggledere vil in vitro-fertilisering (IVF), også kalt prøverørsbefruktning, være det beste alternativet. Hvis egglederne er hovne og fulle av væske, kan operasjon av egglederne forut for IVF øke sjansen for å få et barn.
LES OGSÅ: Behandling for kviser
Prognose:
Forventet levealder er som gjennomsnittet.
Utsiktene til å bli gravid er gode, men graviditetsrate selv etter behandling er noe under normalbefolkningen.
Kilder: Norsk gynekologisk forening: Veileder i generell gynekologi 2015, Helsebiblioteket/BMJ, Nasjonal veileder i endokrinologi 2015