Hvorfor får noen kraftige menstruasjonssmerter?

Noen kvinner blir nærmest sengeliggende et par dager i måneden. Andre merker knapt smerter ved menstruasjonen. Hvorfor er det sånn?

MENSSMERTER: Mange kvinner opplever smerter i forbindelse med menstruasjonen - noen mer enn andre. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MENSSMERTER: Mange kvinner opplever smerter i forbindelse med menstruasjonen - noen mer enn andre. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Menstrasjonssmerter har den medisinsk betegnelsen dysmenoré.

Menstrasjonssmerter så sterke at man har behov for smertestillende midler, oppleves av hver fjerde kvinne. De aller fleste kvinner menstruerer en gang i måneden - ved regelmessig menstruasjon. Og mens noen knapt merker at menstruasjonen er på vei, får andre kraftige smerter både før og de første dagene under menstruasjonene. Det er helt normalt at menstruasjonen er ledsaget av lette magesmerter, trykkfølelse i underlivet og kanskje allmenn utilpasshet. Hos de fleste er disse symptomene velkjente og like fra gang til gang, mens noen får så store smerter at det kan gå ut over jobb og det sosiale.

LES OGSÅ: Akutte underlivssmerter - hva kan det skyldes?

LES OGSÅ:
image: Blødersykdommer

Blødersykdommer

Primær eller sekundær dysmenoré?

Primær dysmenoré vil si smertefull menstruasjon uten at det skyldes noen gynekologisk sykdom. Smertene skyldes et stoff som kalles prostaglandin, og som lages i livmoren før menstruasjon. Denne typen menstruasjonssmerter begynner ofte i ungdomsalderen.

Sekundær dysmenoré oppstår etter flere år med få menstruasjonsplager og skyldes sykdom i livmoren. Det kan være endometriose, muskelknuter i livmoren eller operasjonsarr.

Typiske symptomer

- Menssmerter, eller dysmenoré, er krampeaktige smerter i bekkenet som begynner ved eller noen noen dager før menstruasjonen. Det starter gjerne med en utstråling mot bena og korsryggen, og ledsages av symptomer som kvalme, diare eller tretthet, sier gynekolog Vivek Sethi hos Kvinnehelse på Lørenskog.

LES OGSÅ: PCOS - kvinnesykdommen som gjør det vanskelig å bli gravid

Gynekolog Vivek Sethi
Gynekolog Vivek Sethi Vis mer

Menstruasjonssmerter verst hos yngre kvinner

Han forklarer at menstruasjonssmerter primært kommer som følge av den aller første – eller ved vanlig – menstruasjon. Unge jenter er oftere mer plaget, og mange opplever at smertene avtar ved alderen.

- Men i noen tilfeller kan menstruasjonssmertene skyldes muskelknuter, endometriose, betennelsesforandringer eller eggstokkvridning, sier Sethi.

Noen kvinner opplever at menstruasjonssmertene blir borte, eller betydelig mindre, etter at de har født barn.

- Trang livmorhals øker risiko for dysmenoré. Anatomiske endringer etter fødsel er en forklaring på hvorfor problemet minsker etter fødsel, forklarer Sethi.

Sannsynligheten for at menstruasjonssmerter skyldes en annen underliggende årsak øker med alderen.

LES OGSÅ: Menstruasjonssmerter - årsaker og behandling.

Overvekt av prostaglandiner

Smertene skyldes at livmoren trekker seg sammen under menstruasjonen. Forskere tror menssmertene skyldes en overproduksjon av prostaglandiner. Prostaglandiner er stoffer som får livmoren til å trekke seg sammen, og som er med på å utstøte livmorens slimhinne under menstruasjonen.

- Kontraksjon av livmor med konsekvent oksygenmangel i muskelen, og dermed smerter, er forårsaket av prostaglandin og hormonet vasopressin, som øker under menstruasjonen, sier Sethi.

- Hvorfor har noen mye menstruasjonssmerter, andre lite eller ingenting?

-Smertene kommer av slimhinner som skal utstøtes, så lavt aktivites nivå, trang livmorhals, røyking og fedme som påvirker prostaglandinnivåer, kan medføre mer smerter. De under 30 opplever ofte mer menstruasjonssmerter, eller det kan også skyldes forskjeller i livmorens patologi, sier Sethi.

Man tror smertene henger sammen med nivået av prostaglandin hos kvinner, og dette varierer. Kvinner som sliter med kraftige menssmerter har prostaglandin-nivåer i blodet som er 5-13 ganger høyere enn hos kvinner som ikke får kramper, ifølge Medicinenet.com.

Uregelmessig mens - kan være tegn på hormonforstyrrelse

LINDRING: Mange opplever at varme på magen, for eksempel varmeflaske, kan lindre menssmerter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LINDRING: Mange opplever at varme på magen, for eksempel varmeflaske, kan lindre menssmerter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan være endiometrose

Enkelte opplever at smertene kjennes forskjellig fra gang til gang, og kommer på hver sin side – eller fra hver sin eggstokk. Da kan det være grunn til å oppsøke lege eller gynekolog.

- Hvis endometriose, cyste på eggstokker eller pco, polycistisk ovariesyndrom, som innebærer flere cyster på eggstokkkene, er underliggende årsak til smertene, så kan det oppleves forskjellige ut i fra grad av forandringer på høyre eller venstre side i den aktuelle menstruasjonssyklusen, sier gynekologen.

Endiometrose er en tilstand der livmorslimhinnen eller vev av samme type begynner å vokse utenfor livmoren, som for eksempel i bukhulen. Dette kan være smertefullt, og tilstanden fører ofte til uvanlig store menstruasjonssmerter. Endiometrose kan også gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Mange bruker smertestillende for å lindre menstruasjonssmerter, og gjerne tabletter som inneholder ibuprofen eller naprosyn. Hvis ikke dette virker, bør man oppsøke lege eller gynekolog.

- Når smerter som ikke lindres med lette smertestillende som paracet og ibuprofen/naprosyn, og begynner å gå utover aktivitetsnivået og livskvalitet i disse dagene, er det grunn nok til å oppsøke gynekolog til nærmere vurdering, mener Vivek Sethi.

Han mener at hvis plagene er så ille at man må være hjemme fra jobb eller skole, da er det på tide å bli vurdert av en gynekolog.L

LEGESVAR: Er dette normale menstruasjonssmerter?

VÆR I BEVEGELSE: For mange kan en lett løpetur eller gåtur lette litt på smertene - mer enn å ligge på sofaen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VÆR I BEVEGELSE: For mange kan en lett løpetur eller gåtur lette litt på smertene - mer enn å ligge på sofaen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Dette kan lindre smertene:

  • Smertestillende som hemmer prostaglandiner: NSAID, for eksempel naprosyn, ibuprofen, diclofenac el.l.
  • P piller som hemmer eggløsning og gestagen til å bygge opp slimhinner og øke prostaglandin-nivå.
  • Kontinuerlig bruk av p-piller, hormonspiral, p-stav eller desogestrel som prevensjon kan hjelpe behandlingsalternativer.
  • Noen mener varme på magen lindrer godt – bruk varmeflaske eller ta et varmt bad - gjerne i kombinasjon med ibuprofen/ibux.
  • Vitamin B1 eller vitamin E kan oppleves som en hjelp for noen.
  • Ta en lett treningstur – endorfinene som skilles ut kan lette litt på smertene.

Kilder: Kvinnehelse på Lørenskog, Felleskatalogen, Helsebiblioteket, nhi.no

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.