Derfor kan du bli gravid til tross for angrepille

– Nødprevensjon forhindrer ikke graviditet i alle tilfeller.

ANGREPILLE: Nødprevensjon som kan forhindre graviditet - men ikke alltid. Foto: EllaOne
ANGREPILLE: Nødprevensjon som kan forhindre graviditet - men ikke alltid. Foto: EllaOne Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er viktig å merke seg at angrepiller ikke er 100 prosent sikker. Nødprevensjon blir ofte kalt for «angrepille» og bør brukes kort tid etter ubeskyttet samleie. Pillen virker ved at eggløsningen hemmes eller utsettes slik at at befruktning unngås, ifølge Helsedirektoratet.

– Nødprevensjon forhindrer ikke graviditet i alle tilfeller. Nødprevensjon virker ved å forskyve eggløsningen. Hvis eggløsningen allerede har funnet sted kan kvinnen bli gravid til tross for nødprevensjon, har Lillian Reiter, farmasøyt med Ph.D. ved RELIS Sør-Øst, forklart til Lommelegen tidligere.

Eggløsningen finner sted cirka 14 dager før neste menstruasjonsblødning, men er utsatt for individuell variasjon og kan ikke eksakt forutses.

– Spermier kan overleve i cirka 5-7 dager og kan i den perioden befrukte egg. En eggcelle går til grunne etter 12-24 timer dersom den ikke blir befruktet. Det fertile vinduet strekker seg dermed fra cirka 6 dager før, til en dag etter eggløsningen, ifølge Reiter.

LES OGSÅ: Slik virker en abortpille

Tiden avgjør hvilken angrepille du bør ta

Innen 72 timer etter ubeskyttet samleie eller prevensjonssvikt kan både levonorgestrel (Norlevo) og ulipristalacetat (EllaOne) anvendes. Etter mer enn 72 timer, men innen 120 timer anbefales bruk av ulipristalacetat, ifølge Lillian Reiter, farmasøyt med Ph.D. ved RELIS Sør-Øst:

– Det er vanskelig å gå ut med en anbefaling for tidsrommet frem til 72 timer etter ubeskyttet samleie. Ulipristalacetat har kanskje noe bedre effekt, spesielt i tidsrommet rundt eggløsningen, men man har bedre dokumentasjon på bruk av levonorgestrel spesielt med tanke på bivirkninger og eventuelle langtidsbivirkninger, forteller hun.

Legemiddelverket kan anbefale alle typer nødprevensjon.

​– Jo tidligere kvinnen tar nødprevensjon, jo bedre virker den. Begge pillene bør tas så fort som mulig og best innen 12 timer - hvis mulig, har Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, tidligere opplyst til Lommelegen.

LES OGSÅ: Dette er PCOS

RESEPTFRITT: Norlevo også kan kjøpes i enkelte dagligvarebutikker.  Foto: Samfoto Dagsavisen/NTB Scanpix
RESEPTFRITT: Norlevo også kan kjøpes i enkelte dagligvarebutikker. Foto: Samfoto Dagsavisen/NTB Scanpix Vis mer

To typer angrepiller du kan kjøpe i Norge

I Norge finnes det i dag to typer angrepiller:

Norlevo® (levonorgestrel) - Engangsdosen på 1,5 mg skal brukes så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie eller prevensjonssvikt og ikke senere enn 72 timer .
Ellaone® (ulipristalacetat) - Behandlingen består av én tablett som skal tas peroralt så raskt som mulig, men ikke senere enn 120 timer (5 dager) etter ubeskyttet samleie eller prevensjonssvikt. Tabletten kan tas med eller uten mat.

​LES OGSÅ: Egenbetaling av medisiner, hva er på blå resept?

RESEPTFRITT: Ellaone kan kjøpes på apotek, nettapotek og i enkelte dagligvarebutikker.  Foto: Produsenten
RESEPTFRITT: Ellaone kan kjøpes på apotek, nettapotek og i enkelte dagligvarebutikker. Foto: Produsenten Vis mer

Kan hyppig bruk av angrepille være skadelig?

Angrepiller er ingen langsiktig prevensjonsmetode, og skal kun brukes hvis du har hatt samleie uten prevensjon eller der annen prevensjon har sviktet.

Bruk av ulipristalacetat anbefales ikke mer enn én gang per syklus, ifølge metodeboken fra Sex og samfunn. Dette skyldes at man ikke har studert effekt, bivirkninger eller risikoen ved hyppigere bruk enn en gang per syklus.

Bruk av Norlevo flere ganger i samme menstruasjonssyklus anbefales heller ikke på grunn av uønsket høy hormondose og risikoen for alvorlige syklusforstyrrelser (Uregelmessig menstruasjon).
– Kvinner som gjentatte ganger bruker postkoital antikonsepsjon skal anbefales langsiktig prevensjonsmetode. Det er imidlertid ikke kjent at gjentatt bruk av levonorgestrel kan gi alvorlige bivirkninger, påpeker Reiter.

RELIS påpeker at det finnes prevensjon som er mer effektiv, har bedre dokumentert sikkerhet og er mye rimeligere enn gjentatt bruk av nødprevensjon.

Har du et spørsmål om nødprevensjon eller graviditet? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer