Utrogestan og Estradot

Spørsmål

Jeg er i overgangsalderen ca 3 de året. Gikk først på Trisekvense x2 men byttet til Estradot plaster 75x2 i oktober-18 og Provera. Nå var ikke Provera å få tak på så jeg begynte på Utrogestan 200 mg. Gikk på det i 3 dager før jeg stoppet da jeg ble så "dårlig og neddopet" av de. Tok de t.om. sist torsdag. Fikk mensen i går kveld. Og i dag er jeg så dårlig. Dessuten svetter jeg som aldri før (med plaster), svetter i hodet, hals, bryst, ansikt så det renner og også resten av kroppen. Føler jeg koker. Det er kun 14 grader ute idag! Jeg er også slapp, hodepine, svimmel o.l uvel. Har dette noe med at jeg stoppet opp Utrogestan? At mens nå har kommet? Min gynekolog er på ferie, kontoret sengt. Selv skal jeg på ferie til Tyrkia om 2 uker. Men jeg er nå så dårlig form og tillegg til hetetokter at jeg er så fortvilet. Det var bra de dagene jeg ikke tok Utrogestan fram til i går kveld (når mens kom) Og før inntak av Utrogestan. Og har ikke skjedd med Provera. Jeg har høy østrogen da det må til kanskje pga røyker men samsvar med legen etter å ha begynt på mindre.

Kvinne 48

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Hvis du hele tiden har tatt Estradot, så skulle det ikke være grunn til at du får hetetokter tilbake fordi du i noen dager har brukt Utrogestan. Utrogestan inneholder det naturlige progesteron som i en normal syklus produseres etter eggløsning og frem til menstruasjonen starter. Utrogestan kan medføre PMS plager. Nå har du stoppet med Utrogestan og da skulle effekten fort være ute av kroppen. Da Utrogestan ikke er registrert i Norge, kan jeg ikke si presis hvor lang tid det tar å få det eliminert, men sannsynligvis ikke mer enn noen dager. 

Jeg kan ikke se at det er så mye annet du kan gjøre enn å vente og se. 75 mikrogram østrogenplaster er ganske høy dose, så jeg synes ikke du skal øke den før du har sett hvordan situasjonen utvikler seg.

Så stiller jeg spørsmålet om dine symptomer kan være noe helt annet enn hormoner? F.eks. infeksjonssykdom. Vær oppmerksom på det.


Hvis du fortsatt har hetetokter når du skal reise på ferie, så kan du for kort tid øke dosen av Estradot, men  østrogen (spesielt i høy dose) og lang flyreise (>5 timer) disponerer for blodpropp. Ta forholdsregler med kompresjonsstrømper, rikelig drikke (ikke alkohol) og bevegelse av benene. 

Hvis det fortsatt er problem med å skaffe Provera, så vil jeg anbefale Primolut 5 mg daglig i to uker (hver 3.-4.måned) eller en hormonspiral, så slipper du tenke på ekstra tabletter.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-