Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uregelmessige menstruasjoner

Spørsmål

Hei, jeg har spm knyttet til uregelmessig mens. Jeg har hatt veldig regelmessig og uproblematisk menstruasjon hele livet med relativt korte sykluser på ca 24-25 dager. Etter at jeg fikk mitt første og så langt eneste barn i 2016, har lengden på syklusen variert veldig mellom 21 og 35 dager, helt opp til 38 dager. Siden 2018 har jeg prøvd å bli gravid igjen, men har spontanabortert tre ganger, i uke 7 hver gang. I fjor sommer ble jeg utredet på fruktbarhetsklinikk og det ble ikke funnet noe galt ut over lav ovarieaktivitet (3), noe som ikke var helt uventet med tanke på alder. Jeg er nå 40. Siden februar har vi lagt planene om flere barn på is. Uregelmessige sykluser har imidlertid fortsatt og de to siste syklusene var på 31 og 16 dager. Jeg har aldri opplevd en så kort syklus før og leste at dette kan være et sykdomstegn. Bør jeg gå å få det sjekket, eller skal jeg vente å se om dette fortsetter? Jeg har hele mitt voksne liv slitt med en viss grad av sosial angst, og litt insomni som sikkert henger sammen med det første og som gjør at jeg regelmessig kjenner på en slags uro. Men jeg føler meg ikke mer stresset enn før. Siden jeg ble mor har jeg også fått mye ømmere bryster enn før. Innimellom Spontanabortene hadde jeg en periode der det kom dråper av hvit væske fra brystene. Fastlegen min tok prøver og sendte meg til mammografi men alt så fint ut. Jeg tror ikke disse tingene nødvendigvis henger sammen men nevner det i tilfelle. Takfornying svar

Kvinne 40
Svar

  

Uregelmessige menstruasjoner som du beskriver er vanlig i årene (10 år før?) menopausen som angir siste menstruasjon. Det er ikke tegn på sykdom, men tegn på at hormonsystemet ikke fungerer helt så perfekt som før. Du er kommet i overgangsalderen. Det er eggløsningen som svikter, enten faller bort eller blir forsinket. Etter eggløsning dannes hormonet progesteron som kontrollerer livmorslimhinnen. Hvis det ikke er blitt graviditet, vil progesteronproduksjonen stoppe etter 14 dager, og det medfører en blødning.

Hvis du ønsker menstruasjonssyklus regulert, kan du bruke Provera 10 mg i 12-14 dager hver syklus. Du bør starte på 14.dag etter en blødning og så bruke det i 12-14 dager og deretter få en menstruasjon. Det kan du bruke helt frem til menopausen, til du ikke får ‘bortfallsblødning’ etter dagene med Provera. Provera er ikke østrogen, men et kunstig progesteron.

Vennlig hilsen Mette