Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormal blødning

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 54 år, som har et spørsmål om en uventet blødning. Jeg hadde hormonspiral inntil sep./okt. 2019, fikk den så fjernet grunnet min alder, og en del spotblødninger (veldig sporadisk). Den var gått ut på tid med en del år, men min gyn. mente det ikke var nødvendig å bytte den. Jeg hadde i tillegg ikke partner siste årene. Den ble fjernet fordi jeg hadde disse småplagene. Jeg har fulgt programmet for sjekk av livmorhalsen. I tillegg har jeg hver 4 mnd. det siste 11/2 året vært hos min gyn. for å følge med disse spotblødningene. Jeg spurte om nye celleprøve sis (i feb.), men han mente det ikke var nødvendig da den var fin sist, og det ikke var gått den anbefalte tiden før ny. Videre var det ingen funn av HPV ved mine undersøkelser. Han tok også blodprøve, og grundig ultralydsjekk hver gang. Det er også tatt vevsprøve fra livmorslimhinnen. Nå har jeg fått noe som virker som en vanlig menstruasjon. Litt mindre blod enn jeg var vant med før innsettelse av hormonspiral. Det har vart i to dager nå. Det er ikke mulig for meg å sammenlikne med hvor lenge siden sist mens, da jeg som sagt har hatt hormonspiral og kun småblødninger uten mønster. Det er første gang etter fjerning av hormonspiral det er så tydelig likt en menstruasjon. Hva tenker du om dette? Eller er det mulig det kan være mens, eller bør jeg være på vakt?

Kvinne 54
Svar

  

Du beskriver ikke symptomer på overgangsalder (hetetokter, nattesvette, dårlig søvn) og jeg kjenner ikke resultat av blodprøve som kanskje var en hormonanalyse for å se om du var kommet i overgangsalderen? Dette kunne ha hjulpet noe på vei.

Menopause defineres som siste menstruasjon, og at det var den siste vet man først når det har gått ett år. Du hadde blødning i oktober 2019, altså for åtte måneder siden. Det er ikke unormalt at menstruasjonene kan stoppe opp og så starte igjen. Hvis det skjer innen ett år fra forrige blødning, så regnes det som normalt og krever ikke videre utredning. 

Det er produksjon av østrogen som stimulerer livmorslimhinnen til blødning. Hormonspiralen er ikke årsak til blødning, men reduserer blødningen og medfører ofte småblødninger i stedet for de vanlige menstruasjoner. Uten østrogenproduksjon vil det ikke komme blødning, hverken uten eller med hormonspiral.

Altså, se det an.

Vennlig hilsen Mette