Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilpasset østrogenbehandling med plaster

Spørsmål

Jeg går på Sequidot plaster for overgangsalder plager. Det er spesielt hjertehopp i den tiden jeg bruker fase 2 plasteret som er verst. Med rent østrogen i fase 1 er det flere uker uten et hjertehopp nå, det har gitt meg mer livet tilbake! (leste man kan få problemer med puls, hjertebank ol når østrogen synker).

I tillegg har jeg ikke mer urinveisinfeksjon, bedre humør, mindre plager som uro og lite energi? Men jeg har ikke fått hetetokter (enda?). Sist jeg skrev til deg foreslo du lang syklus med østrogen mener 8-10 uker ol, så 14 dager på fase 2 plasteret.

Pga Estradot er ikke å få tak i enda, har jeg bare holdt meg til Sequidot. Men problemet er at jeg begynner å blø før de ukene er over, det vil si etter ca 1 måned. Hvorfor det? Men må gjerne gå seg litt til først, pga har jo mensen en sjelden gang enda selv? Fant ut at jeg må bytte etter 3 døgn, kan ikke vente 4 døgn fordi da kommer plager tilbake. Er det ok å bytte etter 3 døgn? Kontra 3 og etter 4 dgr 2 ganger i uken? Vil jo så gjerne gå lang syklus, men hva må til? Mer styrke på plaster? Bytte oftere? Andre råd? Annen type plaster? Vil ikke ha estalis og lignende, pga der får man jo tilførsel jevnt av progesteron som jeg tror jeg tåler lite av? Kan man gå 12 uker på østrogen? Om jeg ikke blør før fremover...og må jeg gå mer enn 14 dager på fase 2 plasteret da? Eller er det nok progesteron ?

Kvinne 52

Kvinne 52
Svar

  

Sequidot har to faser. I fase I er kun østrogen som svarer til Estradot 50 mikrogram. I fase II er det kombinasjon av Estradot 50 mikrogram og gestagenet NETA (kunstig progesteron) 250 mikrogram. Det svarer til Estalis plastre

Hvis du nå bruker Sequidot, så betyr det at du ikke bruker fase II plastrene, bort sett fra etter 8-10 uker? Det er eneste måte å lage lang syklus med Sequidot, men et stort spill av legemiddel.

Det som fremkaller blødning er at man stopper med gestagen/progesteron, altså når man er ferdig med Sequidot fase II. Det kan også skyldes at du fortsatt produserer hormoner som blander seg med det du får med plastrene, Hvis det er tilfelle, er det best å holde seg til ‘kort syklus’ med sequidot I i to uker og Sequidot II i de neste to uker. Da blir det blødning hver 4.uke.

Du sier at du ikke har fått hetetokter enda. Det skyldes at du bruker østrogen, det er hensikt med østrogenbehandling.

Svar på dine spørsmål:

1. Sist jeg skrev til deg foreslo du lang syklus med østrogen mener 8-10 uker ol,så 14 dager på fase 2 plasteret. Pga Estradot er ikke å få tak i enda,har jeg bare holdt meg til Sequidot. Men problemet er at jeg begynner å blø før de ukene er over..dvs etter ca 1 mndr.Hvorfor det? 

 Svar: hvis du tar fase II av Sequidot, så vil det komme blødning når du slutter med fase II og går over til fase I. Det kan også skyldes at du fortsatt selv produserer hormon som blander seg med det du får i plastrene


2. Men må gjerne gå seg litt til først,pga har jo mensen en sjelden gang enda selv? 

Svar: ja, nettopp, du kan selv produsere hormoner som blander seg med det tilførste. Da er det best å holde seg til vanlig syklus med Sequidot fase I og II


3. Fant ut at jeg må bytte etter 3 døgn,kan ikke vente 4 døgn pga da kommer plager tilbake. Er det ok å bytte etter 3 døgn? Kontra 3 og etter 4dgr 2 ganger i uken? 

Svar: det er OK


4. Vil jo så gjerne gå lang syklus,men hva må til?

Svar: Ved ‘lang syklus’ må du vente med gestagen til du ønsker blødning. Etter gestagen i to uker, stopper du og det kommer da en ‘bortfallsblødning’ som likner på en menstruasjon


5. mer styrke på plaster?

Svar: nei. Jo sterkere dose av østrogen, jo større risiko for ‘gjennombruddsblødning’, dvs. uplanlagt blødning


6. bytte oftere?

Nei, man skal ikke bytte oftere enn hver 3.-4.dag


7. andre råd?annen type plaster? 

a. I stedet for plaster kan du bruke østrogen spray, Lenzetto, sannsynligvis 2 spray daglig


8. Vil ikke ha estalis ol,pga der får man jo tilførsel jevnt av progesteron som jeg tror jeg tåler lite av? Kan man gå 12 uker på østrogen? 

Svar: Man kan gå 12 uker på østrogen alene, men deretter må man ta kombinasjon av østrogen/gestagen i to uker.


9. Om jeg ikke blør før fremover...og må jeg gå mer enn 14 dager på fase 2 plasteret da? Eller er det nok progesteron?

Svar: Hvis du ikke har blødning før etter fase II plaster, så er det tilstrekkelig progesteron/gestagen. Hvis du begynner å blø i perioden hvor du bruker østrogen alene, så kan det være tegn på at du må ha progesteron/gestagen oftere.


Jeg håper at dette var svar på dine spørsmål. Jeg synes du skal få kontakt med gynekolog som kan foreta kontroller og justering av behandling. Regimet med ‘lang syklus’ bør følges opp med ultralyd så man har kontroll med livmorslimhinnen. Eneste grunn til at det skal tilføres gestagen/progesteron er for å hindre uhemmet vekst av livmorslimhinnen, noe som i ytterste konsekvens kan føre til livmorslimhinnekreft.

Vennlig hilsen Mette