Tidlig overgangsalder

Spørsmål

Hei, Jeg er 43 år og mor til to. Jeg mistet menstruasjonen i mai 2018 (ca 15 mnd siden). Siden da har jeg kun hatt blødninger 3 ganger. Jeg har også hatt store søvnproblemer siste året, nattesvette i perioder, lagt på meg 5 kg, dårligere konsentrasjon og litt tyngre humør - hadde også ett tilfelle med hjerteklapp, da jeg hadde influensa (trodde først det var jordskjelv, siden hele sengen ristet 😅). Fikk også uvanlig mye eksem dette året, men vet ikke om det har noe sammenheng. Blodprøver tatt i januar, tydet på at jeg var kommet i tidlig overgangsalder, mens blodprøven jeg tok nå nylig, viste at hormonnivåene var helt normale igjen, men jeg fikk beskjed om at jeg hadde færre eggposer enn forventet i min alder. Siden hormmonivåene var bra nå sist, så virket legen plutselig usikker på hvilken behandling jeg burde ha (forrige gang virket legen veldig sikker på at vi burde sette i gang med østrogenplaster kombinert med gestagenspiral, og at det ville hjelpe mot plagene mine. Men må ble ikke spiral nevnt likevel. Nå nevnte legen tablettkur om 3 mnd i stedet. Hva ville du anbefalt i mitt tilfelle? Jeg har brukt dostinex noen år pga perioder med forhøyet prolaktin (har økt i perioder med mye stress). Siden prolaktinom også har med hormoner å gjøre, kan dette ha sammenheng med tidlig overgangsalder? Min mor var i 50-årene, så det er ikke arv. Er normalvektig, spiser rimelig sunt, går mye tur og har bra immunforsvar. Pga søvnplagene siste året (våkner etter få timers søvn), begynte jeg på Estradot 75 mikrogr depotplaster denne uken. Har ny time om 3 mnd. Har foreløpig ikke fått noe slags progesteronbehandling, men tror forstod at legen ville gi meg noen tabletter for å "blø ut", om 3 mnd. Litt bekymret ift det med økt risiko for brystkreft, etc. Hvor lenge bør jeg behandles med hormoner? Er det evt noen andre grep jeg bør ta? Kosthold, naturlig hormonterapi, etc? Mvh Elisabeth, 43

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Du er tydeligvis i en fase hvor det er store svingninger med hensyn til hormonene, det kan du holde på med i flere år, men det kan også bli stopp når som helst. Det er ikke til å forutse. 

Man skal behandle ut fra dine symptomer, ikke ut fra dine hormonprøver, men de kan være veiledende.

Du har hatt tre blødninger siden mai 2018, og jeg går da ut fra at det er gått mindre enn 12 måneder siden siste blødning?

1. I den fasen er det vanlig å gi syklisk behandling, dvs. kontinuerlig østrogen med gestagen (eller progesteron) 12-14 dager hver måned. 

a. Det kan f.eks. gis med Sequidot som tilsvarer Estradot, men hvor det er kombinert med gestagen (noretisteron, NET) i 14 dager hver måned. Det vil gi regelmessige blødninger.

b. Du kan også få en hormonspiral kombinert med Estradot i den dose du har behov for, men på grunn av din unge alder, vil en noe høy dose som 75 mikrogram nok være passe. Det kan sjekkes med hormonprøver at du ligger i rett nivå med hensyn til østradiol (200-300 pmol/L)

2. Etter ett år kan man gå over til behandling som ikke gir deg blødninger, 

a. Estradot med hormonspiral 

b. Estradot med gestagen/progesteron f.eks. hver 3.måned. det gir menstruasjon etter avsluttet gestagen/progesteron

c. Estalis plaster som inneholder østrogen/NET kontinuerlig. Etter noen måneder med innkjøring, vil det ikke gi blødning.

Som du sikkert vet, så er det østrogen som hjelper mot klimakteriesymptomer, men det kan øke risiko for unormal vekst av livmorslimhinnen, derfor må det kombineres med progesteron eller gestagen.

Så til dine spørsmål:

· Litt bekymret ift det med økt risiko for brystkreft, etc.  Svar: det er først østrogenbehandling etter 50 år som øker risiko for brystkreft. Det ser ut som østrogenbehandling i seg selv ikke øker brystkreft (noen studier viser at det reduserer risiko for brystkreft), men det er kombinasjonen østrogen/gestagen som øker risiko. Kanskje en hormonspiral er gunstig da den inneholder gestagen som bare virker inne i livmoren?

· Hvor lenge bør jeg behandles med hormoner?  Svar: Holdningen er at det skal brukes til ‘vanlig’ menopausealder (dvs 50-52 år). Du vil sannsynligvis få symptomene tilbake når du slutter, men det vil tiden vise.

· Er det evt noen andre grep jeg bør ta? Svar: Ikke annet enn de vanlige råd om sunt kosthold, mosjon og sjekk av D-vitaminnivået. Være ikke-røyker. 

· Kosthold, naturlig hormonterapi, etc Svar: det østrogen (østradiol) du får i plaster eller tabletter er det naturlige hormonet. I stedet for det syntetiske gestagen (som regel NET) kan du bruke naturlig progesteron (piller, ikke krem), det må skaffes på registreringsfritak (Utrogestan).

Jeg håper at dette var tilstrekkelig informasjon. Jeg vil bare tilføye at det er generell enighet om at tidlig overgangsalder (før 40-45 år) bør behandles med hormoner frem til naturlig overgangsalder. Uten behandling kan det være øket risiko for beinskjørhet, hjerte-kar sykdommer, tidlig demens, muligens parkinson sykdom. Hormonbehandling gitt til yngre kvinner har stort sett bare gunstige effekter. Med plasterbehandling er det sannsynligvis ikke økt risiko for blodpropp eller slag.

Vennlig hilsen Mette


PS

Jeg går ut fra at ditt prolaktinproblem er under kontroll? østrogenbehandling kan muligens øke nivået av prolaktin uten at det ellershar noen betydning.

At din mormor har hatt brystkreft og at din mor har hatt eggstokkreft, har ikke betydning for din behandling.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn