Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Syklus på 26-29 dager er normalt

Spørsmål

Jeg har diabetes 1, men har ingen komplikasjoner eller andre unormale blodverdier (sist sjekket ved årskontroll hos endokrinolog i oktover/november 2019). Min menstruasjon har aldri kommet helt på dagen, men varierte fra 29-32/33 dager i snitt før jeg fikk barn. Etter to fødsler i henholdvis 2012 og 2014, har den stabilisert seg noe mer, slik at den stort sett kommer rundt 29-30 dager. Jeg har hatt en mensblødning en gang, for to år og tre måneder siden, som kom litt over en uke for tidlig. Da var jeg på Volvat for UL og celleprøve, men fikk vite at alt var helt i orden. De mente dette var noe som kunne skje noen ganger. Jeg har dessuten fått vite, flere ganger ved UL, at jeg har cyster på eggstokkene, men at det ikke er noe å bekymre seg for. Jeg har ikke fått påvist diagnosen PCOS og har BMI under 25. I februar fikk jeg plutselig menstruasjon på dag 26, og jeg fikk ingen forvarsel i form av brunlig/rød utflod, slik jeg som oftest får. Det kom så fort og mye at det var kommet i trusa før jeg merka det. Ellers var menstruasjonen helt normal, og jeg hadde vanlig mensplager som hodepine og "guffen" følelse i kroppen. I mars kom menstruasjonen som vanlig etter 29 dager med brunlig/rød utflod i forkant. I april kom mensen igjen tidlig på dag 27, men med et lite forvarsel med litt rødlig utflod noen timer før. Nå har jeg igjen fått mensen på det som blir dag 29. Alle blødningene oppfattes som vanlige, bortsett fra i mars da jeg ikke hadde registrert noe forvarsel. Jeg har aldri vondt i magen, normal vannlating og avføring. Mitt spørsmål: Er det slik at det kan være noe galt med en av eggstokkene mine, eller noen annet, ettersom mensen kommer litt tidligere annenhver gang (februar og april)? Er det noe jeg bør være ekstra obs på mtp alder, diabetes osv. Noen sier at mens endrer seg ved overgangalder, men jeg tror ikke jeg er der enda. Gynekolog for to år siden sa det var en stund til det, og mamma mistet mensen da hun var 54-55 år.

Kvinne 41
Svar

  

En normal menstruasjonssyklus er på 25-35 dager (fra første til første dag av menstruasjonen). Så du er helt klart innenfor det normale. En del år før menopausen (= siste menstruasjon) er det tendens til litt kortere syklus, en dag eller to kortere, og syklus kan deretter  bli lengre, en uke lengre/en måned lengre. Det skyldes uregelmessig eggløsning. Det var blødningen i februar, som du oppfattet som unormal uten varsler? Det kan ha vært en blødning i en syklus uten eggløsning? Slikt kan komme og gå. Det var sannsynligvis helt tilfeldig at det har vært kort/lang annenhver gang. Så det nu opplever er helt normalt. Man definerer at overgangsalderen er kommet, når syklus har vært over 35 dager.

Så det med cystene. Små cyster (under 1 cm), som man også ser ved PCOS, forekommer normalt hos ca. 20% av alle kvinner. Cyster under 4 cm bryr man seg ikke om.

Altså ingen grunn til å være bekymret for dine eggstokker, de oppfører seg som forventet. Du må være forberedt på at det kan komme langt større svingninger i syklus i tiden fremover.

Vennlig hilsen Mette