Starte med østrogen ved 63 år? nei

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 63,5 år som fikk fjernet eggstokker og livmor 50 år gammel i 2006 pga uklar celleprøve og økte,uregelmessig mens . Det viste seg at det ikke var kreft eller unormale celler i materialet som ble fjernet. Jeg ble forsøkt oppstartet på rent østrogen, først tabletter og så Estradot . Dessverre tålte jeg ikke dette, jeg ble sløv og ullen i hode samt nedtrykt. Min lege forslo da at jeg kunne droppe hormoner da dette også kunne være risikofylt. Jeg har derfor kun brukt Ovesterin , litt "on and off". Leser nå at det er betydelig risiko for økt dødelighet blant kvinner under 50 år med samme operasjon som meg ( uten bruk av hormoner). Min gynekolog forslår at jeg kan starte opp med Estradot, laveste dose, men jeg er litt usikker da jeg også har lest WHI rapporten ( den siste oppfølgingen). Jeg har også lest " Østrogener i menopausen - på tide å endre anbefalingene ?" Jeg er normalvektig (1.69m -61 kg) og trener regelmessig 1 til 2 ganger i uken i tillegg til 1 times rask gange hver dag. Ingen kjent risiko for brystkreft eller tidlig hjerte/karsykdommer. Jeg har i årene frem til 2011 hatt S-testosteron verdier mellom 1 til 1,5, frem til 2011, senere i 2015 verdi 0,3 ( sist gang jeg målte) , S-østradiol har ligget på 0,06 til 0,08 , SHBG 35 og 2015 verdi 67. Androstendion har variert mye, fra 4,1 til 2,2 i 2010. Jeg har nå tatt nye prøver som jeg ikke har fått svar på ennå. Jeg skal også til ultralyd for sjekk av halskar ( som i 2015 var helt rene), lyskeårer, aorta og indre organer. Bør jeg forsøke hormoner ? (Jeg har ikke funnet litteratur/artikler som antyder at min risiko vil bli senket med så sen oppstart med østrogen.)

Kvinne 63
Svar

  

Jeg har et helt klart svar til deg: du skal ikke starte på hormoner i din alder. Det var nettopp det som skjedde i WHI-studien (Womens Health Initiative); kvinnene var for gamle da de startet behandlingen, og så gikk det galt, da var det mer bivirkninger enn positive effekter. Man har derav tatt ved lære og satt opp retningslinjer: start senest 10 år etter menopausen (hos deg da eggstokkene ble fjernet) og gi behandling ved symptomer, ikke for å forebygge sykdom.

Med menopause ved 50 år er du ikke i spesiell risikosone, det er kvinner med menopause under 40 år (evt 45 år når eggstokker fjernes) som har øket risiko. Jeg ser ikke hensikten med å måle hormoner, de er ikke veiledende for noe som helst. Jeg skjønner heller ikke hensikten med omfattende ultralyd av blodkar, i og med at du ikke har familiær risiko for hjertekarsykdommer eller har høyt blodtrykk eller har hatt slag.

Du lever tilsynelatende et sundt liv. Bra er det. Sjekk nivået av vitamin-D, det kan være lurt.

Så min helt klare beskjed er: ikke start med østrogenbehandling. (Du kan gjerne bruke lokal østrogen som Ovesterin eller Vagifem, hvis du er plaget med tørre slimhinner i skjeden. Det har bare lokal effekt)

Vennlig hilsen Mette

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-