Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Søvnproblemer i overgangsalderen.

Spørsmål

Hei Mette Haase Moen. Takk for svar i går. Jeg er en kvinne på 50 år som er i overgangsalderen og jeg sliter med søvnproblemer. Jeg nevnte i går at jeg har brukt hormonplasteret Estradot 37,5 mikrog. i et år. Jeg hadde da ikke mistet menstruasjonen helt, men det hendte ofte at den ikke kom en måned, og gjerne ikke så mye de månedene den kom. Jeg hadde begynt å få litt hetetokter, men ikke mye. Det store problemet var at jeg hadde begynt å våkne mange ganger pr natt og hadde vanskelig for å sovne igjen. Plasteret hjalp umiddelbart, og jeg har vært fornøyd helt frem til tidlig denne høsten. Da begynte problemene igjen. Jeg var hos legen og lurte på høyere doser, men siden jeg ikke hadde hormonspiral, hun trodde jeg hadde det, men husket feil, så anbefalte hun Estalis plaster 50 mikrog. Da sov jeg nesten enda dårligere og ble i tillegg veldig deprimert. Nå prøver jeg altså progynova 1 mg. Det hjalp litt første natt, du nevnte at det kunne være fordi jeg i tillegg hadde rester av hormonet fra Estradotplasteret i blodet. Jeg begynte med det igjen etter at jeg gav opp Estalisplasteret. Jeg prøvde med 2 mg progynova i går kveld, det hjalp ikke særlig mye. Jeg våknet like ofte, men sov kanskje litt tyngre de periodene jeg sov. Leste på kvinneliv.no at søvnproblemer i tidlig overgangsalder kan behandles med progesteron og lave doser østrogen. Det står at det å ta progesteron oralt har en mild beroligende effekt. Antidepressiva kan også ha en positiv effekt på søvnmengde og søvnkvalitet, står det. Er litt bekymret for progesteron etter å ha prøvd Estalisplaster, det er vel progesteron i det? Men her står det altså om å ta det oralt. Det står også at det anbefales i tidlig overgangsalder. Jeg har vel vært i overgangsalderen i et års tid, litt mer, men begynte nok med hormoner tidlig, før jeg var ferdig med menstruasjon. Begynner å bli desperat etter søvn. Kan du anbefale noe mer?

Kvinne 50
Svar

  

Takk for supplerende opplysninger. I årene før menstruasjonen stopper kan det være store svingninger i hormonproduksjonen, og det vil blande seg med tilførte hormoner. Det kan kanskje forklare vekslende effekt, at din egen produksjon nå er lav og tilført østrogen ikke kompenserer tilstrekkelig? Nå er det slik at det er effekt på hetetokter som styrer dosering av østrogen, og her har du tilsynelatende ikke et problem? Jeg gjentar at hverken østrogen eller progesteron er ‘sovemidler’. En bivirkning av naturlig progesteron er at det kan være søvnfremkallende, men av den grunn å bruke det for søvnen, er å gå litt langt, mener jeg.

Noe om hormoner:

Østradiol erstatter det som eggstokkene ikke lenger produserer. Det er grunnsubstansen i all (nesten all) klimakteriebehandling. Plaster, spray eller gel (som f.eks. Estradot) foretrekkes fremfor tabletter ( Progynova).

Gestagen er et kunstig hormon som ligner på naturlig progesteron. Det må gis i tillegg for å beskytte livmorslimhinnen mot østrogens uheldige innvirkning, som i verste fall kan føre til kreft. Det finnes ulike typer. I Estalis er østradiol kombinert med gestagenet noretisteron. I hormonspiralen finnes gestagenet levonorgestrel, men stort sett virker det bare lokalt i livmoren og gir i liten grad påvirkning av psyken.

Progesteron er det naturlige progesteronet som dannes etter eggløsning. Det er relativt nylig kommet på det norske marked som stikkpiller (Utrogestan), men det er kun godkjent for bruk ved infertilitetsbehandling. Det er imidlertid mange som bruker det på samme måte som man bruker gestagen i klimateriebehandling. Stikkpillene kan også inntas oralt, men søvnighet er da mer uttalt.

PMS Både gestagen og progesteron kan gi PMS symptomer

Progesteronkrem til å smøre på huden har vært populært, spesielt i Oslo hvor det fremstilles på apotek. Virkningen er sterkt omdiskutert. Det er vist at det ikke kan beskytte livmorslimhinnen mot østrogenets effekt. De fleste gynekologer tar avstand fra dette produktet.


Generell informasjon om sovemedisin må du få av din fastlege, det er ikke gynekologens spesialområde. Jeg har hørt at Melatonin kan være til hjelp for noen.

Hvis du absolutt vil utprøve hormoner, så kunne du forsøke 100 mikrogram Estradot-plaster i et par uker. Alternativt kunne du forsøke Utrogestan (progesteron) 200 mg kapsler , som også kan spises, i et par uker. Usikkert om din lege vil gi deg resepter på anførte grunnlag.

Jeg håper at kan få hjelp til bedre søvn. Søvn er viktig for å fungere optimalt.


Vennlig hilsen Mette