Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårhet ved samleie

Spørsmål

Kvinne 55 år, har ikke hatt sex på 3 år, nå i et forhold og hadde sex for første gang. Er våt og klar, men opplevde smerte ved skjedeåpningen når penis føres inn og ser i ettertid at det er litt små rifter og litt blod og at man er litt rød og sår ved skjedeåpningen. (Kun ved inngangen). Er det noe jeg kan forebygge?

Kvinne 55
Svar

  

Det mangler en vesentlig opplysning, om du er kommet i overgangsalder, evt. hvor lenge det har gått siden siste menstruasjon (menopause). Så jeg må gi deg to svar.

1. Mest sannsynlig er det gått noen år siden menopausen hvor du mistet det meste av din østrogenproduksjon. Tørrhet og sårhet i skjede/skjedeinngang er vanlig resultat av østrogenmangel. Behandlingen er lokal østrogen som stikkpille eller vaginalkrem. Du kan kjøpe Ovesterin stikkpiller eller krem uten resept. Bruk det daglig i de første tre uker, deretter to ganger i uken. Du vil merke effekt i løpet av et par uker. Hvis det ikke har effekt etter en måneds tid, bør du få en undersøkelse (se under 2). Hvis du synes at Ovesterin er for klissete, så er det mulig å bruke en liten tablett i skjeden, Vagifem, men da må du ha resept. 

2. Hvis du fortsatt har menstruasjoner, er det sannsynligvis ikke hormonmangel, men kan være en lokalisert hudlidelse (f.eks. eksem eller lichen). Soppinfeksjon bør utelukkes. Se i et speil om det er hudforandringer. Da bør du få utført en gynekologisk undersøkelse. Hvis det ikke har vært effekt av behandlingen under 1., så bør du også få utført en gynekologisk undersøkelse.

Hvis du leser pasientinformasjon om østrogenbehandling, kan du lett bli skremt, men de bivirkninger som beskrives er relatert til en annen form for østrogenbehandling, den gjelder ikke den lokale behandling hvor hormon tilføres i lav dose. Den lokale behandlingen kan brukes av alle kvinner. Hvis du likevel ikke ønsker å bruke hormon, så finnes det glidekremer og fuktighetskremer som du kan kjøpe på apotek uten resept.

Jeg håper du kan få et bedre sexliv med en av de foreslåtte behandlinger.

Vennlig hilsen Mette