Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager i overgangsalderen

Spørsmål

Hei! Jeg er en dame på 46 år som har begynt å kjenne på plagene med overgangsalder. Jeg har hetetokter, konsentrasjonsproblemer og søvnløse netter. I løpet av de siste to årene har det gått både 3 og 4 mnd. mellom menstrasjon. Det som jeg synes er mest plagsomt i denne fasen jeg befinner meg i er at jeg føler det som jeg har fysiske PMS plager nesten hele tiden. Det er akkurat som jeg skal få menstrasjon, men så kommer den ikke. Det gjør meg så sliten. Nå har jeg gått slik siden november. Er det normalt å ha det slik i overgangen. Takler hetetokter og litt konsentrasjonsvikt, men disse PMS plagene er forferdelig når jeg har det mer eller mindre hele tiden. Er det hjelp å få?

Kvinne 46
Svar

Det du beskriver med hetetokter, konsentrasjonsproblemer, søvnløse netter og sjeldne menstruasjoner er typiske plager i overgangsalderen. ‘Fysiske PMS-plager’ kan være så mangt, men er vanligvis ikke typisk i overgangsalderen. PMS kommer i perioden fra eggløsning til menstruasjonen begynner. Dine sjeldne menstruasjoner tyde på sjelden eller manglende eggløsning. Men om det er PMS eller annet, spiller ikke så stor rolle. Det som er viktigst er at du ikke har det godt. 

Det er helt klart hjelp å få i form av hormonbehandling med østrogen for å hjelpe på symptomene og med hormonet gestagen for å gi deg regelmessige blødninger. Du kan få en kombinasjon av østrogen og gestagen, enten som tabletter (som f.eks. Triksevens) eller som plaster (Sequidot). Du kan også få innlagt en hormonspiral med gestagen for å beskytte mot unormal vekst av livmorslimhinnen og så bruke østrogentabletter eller –plaster ved siden av. Det bør du bruke til forventet menopause-alder (vanlig alder for siste menstruasjon) som er ca. 52 år. Du er kommet i overgangsalderen relativt tidlig, og det anbefales hormontilskudd til vanlig menopause-alder. I din alder er det ikke økt risiko for alvorlige komplikasjoner som brystkreft eller hjertesykdom med bruk av hormon, det er først når det gis til eldre kvinner (spesielt over 60 år) at det kan oppstå uheldige bivirkninger. Hormon gitt i ung alder, som du er i, har stort sett bare positive effekter. 

Uten behandling tar det i gjennomsnitt 7 år før plagene forsvinner, og ca. 10% har plager resten av livet. Noen får symptomer tilbake når de slutter med behandling, men det får man vurdere til den tid. 

Noen fastleger har god erfaring med behandling i overgangsalderen, men andre har mindre erfaring. Det vil da være hensiktsmessig å få henvisning til gynekolog. 

Mange kvinner kvier seg for å bruke østrogen og forsøker med naturprodukter i stedet, men effekt og sikkerhet er dårlig dokumentert for disse produktene. 

Vennlig hilsen Mette