Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager i overgangsalderen. Er progesteronbehandling løsningen? eller testosteron?

Spørsmål

Hei! Jeg er 49 år, har fjernet livmor (ca 15 år siden) pga myomer, og eggstokker (ca 2 år siden) pga cyster. Jeg har i tillegg endometriose, og ha fjernet svulster i buken (trolig som følge av at livmor ble fjernet i deler ved kikkhullskirurgi). Har vært behandlet for infertilitet uten resultat, ca 25 - 28 års alder. Jeg står nå på hormonplaster, i tillegg til gestagen. Har store plager med søvnmangel, nedsatt sexlyst, væskeopphopning i kroppen, hetetokter, store humørsvingninger, irritabilitet og motløshet. I det siste leser jeg oftere og oftere om at progesteron kan hjelpe, men også denne artikkelen på Lommelegen: https://www.tv-helse.no/mangler-du-progesteron/ viser kun til østrogenbehandling som alternativ, selv om det i artikkelen står at det kan også skyldes progesteronmangel. Er det for "ny" kunnskap, eller er det uenighet i fagmiljøene om dette? Jeg er i full jobb, men kjenner at jeg bekymrer meg for hvor lenge det kan vare, kjenner meg ofte utslitt og uten overskudd. Familien min sliter også, jeg bruker mye energi på å holde meg i arbeid, og "tar meg ut" hjemme. Det blir mye kjefting og tårer, i tillegg til at jeg har store hudplager og magesmerter/oppblåst mage. Kan det være progesteron som kan hjelpe meg til en bedre hverdag? NN

Kvinne 49
Svar

  

Du fikk fjernet begge dine eggstokker da du var 47 år og kom i en brå overgangsalder fordi du plutselig mistet alle hormoner som eggstokken produserer, ikke minst de mannlige som testosteron. Man antar at testosteron har innvirkning på sexlyst og energi, og det er nok derfor at du har fått Livial som inneholder hormon som har svak testosteron effekt, i tillegg til østrogen effekt og gestagen effekt. Gestagen effekt er viktig hvis livmoren er i behold. Du har fjernet din livmor, så egentlig er gestagen ikke nødvendig, men hvis det er mistanke om at det er rester av endometriose i bukhulen, så kan gestagen-tilskudd beskytte mot østrogens mulige stimulasjon av endometriosen. På den andre siden så vil kombinasjon av østrogen/gestagen øke risiko for brystkreft, men østrogen gitt alene ikke øker risiko. 

Jeg forstår ikke helt hvordan Estradot-plaster (østradiol) doseres. Vanligvis skiftes plasteret to ganger i uken, dose på mer enn 100 mikrogram to ganger i uken er uvanlig.

Så er det problemet med manglende sexlyst og energi, hvor du spør om effekt av progesteron. Det har vært mye diskusjon omkring progesteron krem som kan lages på apotek eller kjøpes på nettet. Fagmiljøet anbefaler ikke progesteron-krem, dels på grunn av usikkerhet angående innholdet, dels fordi forskning stort sett ikke har kunnet vise stor effekt. (se referanse,  Wild yams inneholder progesteron ). Det er et paradoks at progesteron skulle virke gunstig på kroppen. I en normal syklus, dannes progesteron i perioden etter eggløsning og frem til menstruasjonen starter. Det er i denne perioden de premenstruelle plagene (PMS) forekommer, som dårlig humør, søvnproblemer, uren hud, oppblåst mage og tretthet. PMS er altså relatert til perioden med progesteron, og mange kvinner føler en befrielse ved i overgangsalderen å bli kvitt PMS. Hvis du studerer din henvisning, vil du se at det figurerer navn på en bestemt lege. Hvis du googler vedkommende, vil du få mer informasjon om ham. Det er dessverre leger som profitterer på å anbefale udokumenterte behandlinger.

Det som jeg tror kan hjelpe deg, er tilskudd at testosteron (se referanse). Jeg foreslår at du får henvisning til gynekolog som kan gi deg rett kombinasjon av hormoner. Det kan være aktuelt å måle ditt østradiol-nivå ved blodprøve, det bør ligge på over ca 200 pmol/L. Hvis du starter med testosteron, så bør nivået i serum også måles og følges under behandlingen.

Svar på dine spørsmål:

· Er det for "ny" kunnskap, eller er det uenighet i fagmiljøene om dette? Svar: det er ikke nytt, det har vært diskutert i mange år (se henvisning)

· Kan det være progesteron som kan hjelpe meg til en bedre hverdag Svar: det tror jeg ikke, men prøve testosteron.

Vennlig hilsen Mette

Referanser:

P A Komesaroff  1 , C V Black, V Cable, K Sudhir. Effects of Wild Yam Extract on Menopausal Symptoms, Lipids and Sex Hormones in Healthy Menopausal Women. Climacteric  2001 Jun;4(2):144-50. 

Conclusion: This study suggests that short-term treatment with topical wild yam extract in women suffering from menopausal symptoms is free of side-effects, but appears to have little effect on menopausal symptoms. It emphasizes the importance of careful study of treatments for menopausal symptoms if women are to be adequately informed about the choices available to them.

Johansen N, Lindén Hirschberg A, Moen MH. The role of testosterone in menopausal hormone treatment. What is the evidence? Acta Obstet Gynecol Scand. 2020 Feb 6. doi: 10.1111/aogs.1381

Key message Reduced sexual desire is common among postmenopausal women. A positive effect of testosterone is well documented, but there are no female preparations available in Europe. Therefore, maximum 5 mg testosterone/day from a product for men is suggested, with close follow-up.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-