Ovesterin etter tykktarmskreft?

Spørsmål

Jeg ble operert for tykktarmskreft med spredning for 3/4 år siden ,og er nå ferdig med behandling. Etter operasjon sa kirurg at jeg ikke kunne bruke Ovesterin som jeg tidligere hadde brukt til og fra for blærekatarrproblemer.Kan jeg bruke det av og til nå?

Kvinne 76
Svar

  

Ovesterin er et legemiddel som inneholder et svakt østrogen, østriol. Det brukes for å forebygge eller behandle det som betegnes som ‘urogenitale plager’, dvs. tørrhet i skjeden med plager ved samleie, evt. utflod og -som du har merket- øket risiko for urinveisinfeksjon/blærekatarr.  Ovesterin finnes som tabletter og som stikkpiller eller krem til lokal bruk i skjeden. Lokal behandling foretrekkes, da tablettbehandling -etter lang tids bruk- kan ha uheldig innvirkning på livmorslimhinnen.

Så til ditt spørsmål om Ovesterin kan brukes etter behandling for tykktarmskreft. Jeg kan ikke se at det er vitenskapelig grunn til å avstå fra behandling. Tykktarmskreft er ikke oppført som kontraindikasjon, det vil si grunn til å avstå fra østrogenbehandling. Her dreier det seg dessuten om et svakt østrogen, og lokal behandling i skjeden, så man unngår at hormonet -som ved tablettbehandling- først må passere en evt. skadet lever for å omsettes i kroppen. Høyt blodtrykk er heller ikke grunn til å avstå fra behandling. 

Jeg mener at du trygt kan bruke Ovesterin som lokalbehandling, men det er en behandling som best brukes kontinuerlig, ikke bare ‘av og til’. Vedlikeholdsbehandling er to ganger i uken. Ovesterin stikkpiller og krem kan kjøpes uten resept.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-