Overgangsalder

Spørsmål

No er eg fortvila og oppgitt, lurar på om eg har lavt stoffskifte. Har alle symptoma på lista, og fastlegen trudde det kunne vere lågt stoffskifte til ho såg prøvesvara. TSH 0,49 T4 13,8 T3 6,4 TO 34 - prøvene tatt i slutten av oktober 2019. Klarer å komme meg på jobb, men er lite effektiv. Må sove når eg kjem heim, får ikkje sove om natta. VOLDSOMME hetetokter 10-15 gonger i døgnet ,ofte på natta. No føler eg meg oppgitt / deprimert og slike tankar har eg ALDRI hatt til tross for mange utfordringer opp i gjennom. Eg er midt i livet, samboer, voksne born. Har alltid jobba mykje og lika det. Blei operert for malingt melonom heldigvis utan spredning i 2012. Dette etter ein strevsom periode på jobb. Før det har eg hatt mykje problem med magen og fått diagnosen IBS (Crohns er utbreidd i familien). Etter kreftepisoden bytta eg jobb, flytta frå samboeren og flytta heim til heimplassen min for å overta huset etter foreldra mine. Fekk ein rolegare jobb, men helsa starta å skrante... Fekk påvist leddgikt hausten 2013, prøva cellegift men mykje bivirkninger - kutta ut medisin og bruka alternativ medisin og la om kosthold, det har fungert. Fekk påvist struma etter langvarig betennelse i skjoldbruskkjertelen hausten 2015. Ingen behandling fordi blodprøvene låg innafor normalområdet. Sidan 2015 har helsa generelt forverre seg, eg har lagt på meg 10 kg utan å ete meir eller annleis. Er som regel sjukeneldt i periodar gjennom året. Menstruasjonen har vore borte sidan 2016 - før det hadde eg eit år med hetetokter, men aldri så ille som no. Hetetoktene var altså borte i 2 år før dei kom tilbake. Andre hormonverdiar som vart målt i oktober 2019 var LH53 FSH136, skal til gynekolog for å vurdere oppstart av østrogen. Eg har skyhøg revmatoid faktor (280) og CCP 340, men senkning og CRP ligg under 5. No treng eg hjelp til å stake ut vegen vidare, korleis skal eg få hjelp - kva foreslår du? Med helsing sliten og oppgitt gjenganger i helsevesenet..

Kvinne 54
Svar

  

Nå spør du meg som gynekolog, og det jeg kan vurdere ut fra blodprøvene, så har du ikke lavt stoffskifte. 

De symptomer du beskriver, blodprøvesvar (FSH og LH som er sterkt forhøyde verdier) og så at dine menstruasjoner er borte, det viser klar sammenheng med overgangsalder. De tette hetetokter, dårlig nattesøvn, tretthet og depresjonstendens er typisk for overgangsalderen. Det er god grunn til behandling med østrogener. Med rett dosering av hormonbehandling vil du ganske sikkert i løpet av kort tid føle deg mye bedre. 

I og med at du har brukt kortison, så har du øket risiko for senere beinskjørhet, og det kan østrogen forebygge. 

Du har kanskje hørt mye negativt å østrogenbehandling, men brukt på rett måte, er gevinsten større enn risiko. Behandlingen bør starte senest 10 år etter siste menstruasjon. Østrogen i seg selv gir liten eller ingen økt risiko for brystkreft, men må dessverre kombineres med et annet hormon, gestagen, for å beskytte livmoren mot uheldig innvirkning av østrogen. Kombinasjonen østrogen/gestagen øker risiko for brystkreft, spesielt hvis det brukes i mer enn ca. 5år. Brystkreftrisikoen kan sannsynligvis reduseres ved at gestagen gis som en hormonspiral. Østrogentabletter gir økt risiko for blodpropp og slag, men gis det som plaster eller hudspray, så unngås denne risiko. Østrogen gitt til kvinner i din alder reduserer forekomst av hjertekarsykdommer (hjerteinfarkt) og reduserer risiko for tykktarmskreft.

Så gevinsten oppveier risiko, og det viktigste er at behandlingen effektivt kan fjerne dine plagsomme hetetokter og gi bedre livskavlitet. Dessverre får mange (de fleste ?) plagene igjen når de stopper behandlingen, men det er ingen begrensning for hvor lenge man kan få behandling.

Gynekologen vil gi deg råd, men spør du meg, ville jeg anbefale østrogen som plaster eller spray i laveste dose som har effekt og så en hormonspiral. Men det er mange andre behandlingsmuligheter for å kombinere østrogen og gestagen. 

Lykke til med behandlingen. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-