Overgangsalder?

Spørsmål

Jeg er 42 år og har for ca 4 mnd. siden seponert Diane etter ca 12 års bruk. Jeg fikk første menstruasjon 29.04.19. Jeg lurer nå på om de verdiene som blodprøvene viser er valide i fht å konkludere om tidlig menopause, og grunnlag for å initiere HRT-behandling med tabletter. Analyser er gjort ved Furst-laboratoriet (jfr. evt. ulike ref.nivåer). Blodprøver tatt hhv. 05.02.19 og 10.04.19 viser: S-FSH 94 vs 64. S-LH 48 vs 28. S-Prolaktin 224 vs 217. S-Østradiol-17beta <0,07 vs 0,19. S-Testosteron 0,5 vs 0,5. S-SHBG 129 vs 142. Blodprøvene er ikke tatt innen bekreftet tidl. follikkelfase da menstruasjon ikke hadde kommet i gang enda. Jeg har ikke hatt kliniske symptomer på overgangsalder, men natt til første menstruasjonsdag våknet jeg med verk i korsrygg, svette og svimmelhet. Kan de høye FSH-, LH- samt SHBG-verdiene skyldes langvarig bruk og seponering av Diane? Jeg har hatt en svært stressfylt jobb l siste året, og lurer på om stresshormoner kan påvirke resultatene? Jeg har siste 2 mnd redusert stresset. Normalvektig, ingen øvrige sykdommer og ellers normale verdier på øvrige orienterende blodprøver.

Kvinne 42

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Ved overgangsalderen er det ikke lenger egg i eggstokken som kan stimuleres til modning/eggløsning og produksjon av østrogen (østradiol). Hypofysen vil reagere på det og utsende FSH og LH i store mengder for å forsøke å stimulere eggstokken, men uten egg er det nytteløst. 

Ved bruk av p-pille vil det hemme hypofysen så FSH og LH blir lave og det kommer ingen stimulasjon til eggstokkene og ingen produksjon av østradiol. 

Hos deg er FSH og LH høye (over 10-15) og første måling av østradiol veldig lav (ikke målbar) mens neste prøve viste noe høyere, men fortsatt lav verdi. Det kan ikke utelukkes at det har vært aktivitet i eggstokken med mulig eggløsning som forklarer at du hadde blødning 29.04., men man kan ha blødning uten eggløsning hvis det har vært produsert østrogen i en periode. I årene før menopause (siste menstruasjon) kan hormonene endre seg fra dag til dag.

 Til dine spørsmål: 

Kan de høye FSH-, LH- samt SHBG-verdiene skyldes langvarig bruk og seponering av Diane? Nei, tvert om mht. FSH og LH, de blir lave under bruk av p-pille. SHBG øker ved bruk av p-pille, men den effekten skulle være ute av kroppen. Høy verdi spiller ingen rolle. 

Jeg har hatt en svært stressfylt jobb l siste året, og lurer på om stresshormoner kan påvirke resultatene? Jeg har siste 2 mnd redusert stresset. Hvis det var stress, så ville FSH og LH bli lave. 

Jeg tror at jeg ville se det litt an før evt start med HRT (østrogenbehandling). Kanskje vente tre måneder etter siste blødning, men er du sterkt plaget, så er det OK å begynne med behandling, f.eks. Trisekvens tabletter eller Sequidot plaster. 

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-