Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overgangsalder og behandling

Spørsmål

Hei Jeg er ei dame på 51år, jeg er i overgansalderen og har ikke hatt mensen på 3år, og så lang er alt greit, MEN beg har store hetetokter, på det verste opp til 3-4 ganger pr time, og på det minste 1gang i timen, Jeg er igjennomvåt, om natta bader jeg i svette, og ja vinduet står opp, jeg prøver og bruke lette klær som puster godt, jeg har prøvd div piller fra helsekost men de virker ikke, fikk noe plaster fra legen min men turde ikke bruke de p,g,a alle bivirkningene, Dette forsurer livet mitt jeg går inn i en slags depresjon, det er rett og slett ikke greit i det hele tatt, finnes det noe som kan hjelpe som ikke fremkaller, store uregelmessige blødninger, agresjon og ustabile hormoner og hodepine? Jeg takler ikke dette lenger,

Kvinne 51
Svar

Det du beskriver med hetetokter og nattesvette med søvnforstyrrelser er typiske symptomer hos kvinner i overgangsalderen. Ca. 80% har noen symptomer, og ca. 35% har store symptomer. De varer i gjennomsnitt 7 år, og hos ca. 10% kan de vare livet ut. 

Du har forsøkt ‘naturprodukter’ uten at det har hatt effekt, og slikt er det hos de fleste; at det ikke hjelper.   

Symptomene utløses av at østrogenproduksjonen nesten opphører, og østrogen er derfor den mest effektive behandlingen. Du har fått hormonplaster av din lege, og det synes jeg er en veldig god ide. Jeg går ut fra at det er et plaster som inneholder både østrogen og et gestagen (noretisteron), og en sammensetting så du –iallfall etter noen tid- ikke får blødning?  

Jeg vet ikke hva du sikter til med ‘alle bivirkninger’? er det ‘store uregelmessige blødninger, aggresjon og ustabile hormoner og hodepine’? så er det ikke noe som er typisk ved hormonbehandling. Østrogenbehandling tilfører de hormoner du selv ikke lenger produserer, og det er den eneste effektive behandling. 

Hvis man starter relativt tidlig etter siste menstruasjon har det mange andre gunstige effekter. Beskytter mot beinskjørhet, reduserer risiko for hjertekarsykdommer, reduserer risiko for tykktarmskreft. Det vil bedre slimhinnene i skjeden. Når det brukes østrogen i form av plaster, så er det sannsynligvis ikke økt risiko for slag eller blodpropp.  

Så er det risikoen for brystkreft. Den kan vi ikke se bort fra. Den øker imidlertid ikke hvis det bare gis østrogen, uten tilskudd av gestagen. Østrogen uten gestagen vil dessverre gi økt risiko for uheldig påvirkning av livmorslimhinnen. Gestagen kan tilføres f.eks.i form av en hormonspiral.   

Jeg vil altså absolutt anbefale deg å prøve den hormonbehandlingen du har fått resept på. Forsøk det i 2-3 måneder. Jeg er ganske sikker på at du vil få et bedre liv. Og det kan du bruke til du f.eks. er 60 år, men det er ikke noe i veien for å bruke det også i høyere alder.  

Hvis din fastlege er usikker på det med hormonbehandling, så kan du be om henvisning til gynekolog. De har vanligvis god oversikt.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-