Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overgangsalder, flere symptomer, manglende sexlyst. Hormonbehandling.

Spørsmål

Går på Sequidot plaster og er veldig fornøyd ingen bivirkninger. Er mer trygt med plaster kontra tabletter mindre fare for slag,blodpropp, galleproblemer ol har jeg fått inntrykk av bla via deg. Men i fase 2 føler jeg at 0.51 mg østradiol er litt for lav dose pga da kommer hjertebank/hopp tilbake,uvi/kløe,humør,uro ol blir påvirket. Kan jeg da klippe av et halvt plaster fra fase 1 og lime på om jeg trenger det imot slutten av fase 2 plasteret? Blir da totalt 0, 90 mg østradiol i få dager. Eller bør jeg prøve Lenzetto spray ol i tillegg? En annen viktig ting er at jeg har null libido og iblant nesten aversjon følelse..noe som er blitt til et stort problem etterhvert for samlivet vårt siste året. Kan Tibolon/Livial være noe å prøve da? Og er det utprøvd nok og lika trygt å bruke som hormonplaster ol? Mine blodprøve ang testosteron er fine,ingen mangel. Mine OA plager er mange,men ikke hetetokter,svette.

Kvinne 52
Svar

  

Sequidot plaster inneholder østrogenet østradiol gjennom hele syklus, i en dose på 50 mikrogram per dag. I de siste to ukene er det tillegg av gestagenet noretisteronacetat, NETA, i en daglig dose på 250 mikrogram. Gestagen gis for å beskytte livmorslimhinnen mot evt. uheldig effekt av østrogen. Dette likner på en normal syklus hvor det i de første to ukene er effekt av østrogen og i de siste to ukene, etter eggløsning, effekt av østrogen og progesteron. Gestagen likner på progesteron. Jeg tror ikke dine symptomer i fase 2 skyldes østrogenmangel, men er effekt av NETA, altså en slags PMS. Det er ikke noe i veien for å øke østrogendosen, men jeg tror ikke at det er årsaken. Du kan gjerne forsøke med ekstra plaster som ek eksperiment. Jeg vet faktisk ikke om du kan klippe plasteret, men du kan forsøke, evt kan du ta et helt plaster med østrogen i tillegg.

Hvis det er NETA du ikke tåler, så kan du f.eks. få satt inn en hormonspiral og bruke ‘rent’ østrogen plaster (Estradot), eller du kan bruke det man betegner ‘lang syklus’, dvs. du bruker ren østrogen med tilskudd av gestagen (Utrogestan 200 mg eller Provera 10 mg i to uker hver 3.måned).

Livial har en svak tilleggseffekt med androgen som kan være positivt for seksualiteten, men effekten er ikke stor. Noen forsøker tilskudd av testosteron, men det finnes ikke i dose som er passe for kvinner, det nærmeste er 5 mg Testogel daglig, men det må følges med blodprøver for å unngå overdosering. Hør med din gynekolog. Fastleger har vanligvis ikke erfaring denne behandlingen.

I tillegg til det du nevner om fordeler med plaster i forhold til tabletter, så er det også en fordel med hensyn til sexlyst, fordi plasteret medfører at kroppens testosteron (fra binyrer og eggstokker) blir lettere tilgjengelig.

Så kan det jo være andre årsaker til manglende sexlyst enn hormonmangel og overgangsalder. Er det vurdert?

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-