Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Østrogenplaster og risiko for eggstokkreft

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 63 som i 2003 fikk fjernet eggstokker og livmor på grunn av borderlinekreft i eggstokkene, og kom da rett i overgangsalderen. Jeg startet etter det med hormonplaster, og har stort sett brukt Estradot 50 mikrog plaster og det har fungert fint. En av gynekologene sa at jeg kunne bruke plasteret så lenge jeg følte behov for det, om så til godt opp i 60 -årene. Jeg har tenkt at det har vært greit så lenge jeg er i arbeid. Nå er jeg imidlertid blitt veldig engstelig, etter å ha lest at dette plasteret gir økt fare for nettopp eggstokkreft, og har selvfølgelig stoppet å bruke det. Stemmer det, og hva bør jeg nå gjøre for å følge ekstra godt med? Kan jeg få kreft i eggstokker jeg ikke har? Uansett svar så tenker jeg at jeg har hatt godt av hormonplasteret med tanke på livskvalitet.

Kvinne 63
Svar

  

Ja, det stemmer at det har vært studier som har antydet øket risiko for eggstokkreft med østrogenbehandling, men nå er du så ‘heldig’ at du har fått fjernet både eggstokker og livmor. Da kan du ikke få eggstokkreft eller livmorkreft. Det er vist at behandling bare med østrogen (ikke østrogen med hormonet gestagen som brukes hos kvinner som har sin livmor i behold) ikke øker risiko for brystkreft, kanskje tilmed kan redusere risikoen? Østrogenplaster er gunstig fordi det tilsynelatende ikke øker risiko for slag og blodpropp. Viktig for fortsatt bruk av østrogen er om du har nytte av det. Mange får symptomer når de slutter, men så er det bare å fortsette, evt. bruke en lavere dose? Mange velger, som du, å fortsette behandling så lenge man er i jobb.

Du må være oppmerksom på at det er leveringsproblemer med østrogenplaster for tiden, hvis du må bruke tablett er Progynova 1 mg eller 2 mg et alternativ.

Vennlig hilsen Mette