Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Østrogenbehandling?

Spørsmål

Jeg er 51år,fått beskjed at jeg har ok prøver,men verdier er på vei ned. Men jeg har omtrent ikke mensen lengre kun noen blodspor og litt blødning hver 2-3mnd. Jeg har ikke hetetokter enda,men varm og uvel i perioder,føler meg urolig..det er fælt , slapp og sliten,irritabel,lagt på meg,(vanni kroppen på de tidene jeg skulle hatt eggløsning/mensen) mer hjertehopp og ikke sexlyst overhodet som ødelegger mye i forholdet osv. Kan hormoner være noe for meg? Svakeste plaster?testosteron gel ? Har tatt livmorsprøve og celleprøve,bodprøve ca 125 pga dermoid cyste som var 4,3 cm på eggstokker+mammografi alt ok. Har grenblokk og i få perioder høy hvilepuls...hjertespesialist mente hormoner var ok OM jeg skulle bruke det noen år.

Kvinne 51
Svar

  

Blodprøver med hormonanalyser er ikke så informative i din alder, og ikke heller ved uregelmessige/sjeldne menstruasjoner. Det er dine symptomer som må vurderes. 

Du har mange symptomer som kan oppleves i overgangsalderen, så jeg synes absolutt at du kan forsøke hormonbehandling i noen måneder for å se om det hjelper deg. Jeg vil anbefale deg hormonplaster, det er best mht. risiko for blodpropp og sexlyst. Et ‘sekvensplaster’ som har 14 dager kun med østrogen og 14 dager med kombinasjon av østrogen og gestagen (det siste for å beskytte livmorslimhinnen mot unormal vekst) vil jeg anbefale. Effekten kommer gjerne ganske fort, i løpet av en ukes tid. Med denne behandlingen vil du kunne forvente regelmessige menstruasjoner hver 28.dag. 

Det kombinerte plaster har relativ høy dose av østrogen, men det er lurt å bruke som en test. Så kan det alltid justeres etter hvert. Det finnes ikke et legemiddel med testosteron som egner seg for kvinner, så jeg ville vente med å vurdere behandling med ‘mannlig’ testosteron til du har forsøkt østrogenplaster. Du har muligens kontakt med gynekolog på grunn av cysten, så mon ikke du kan få hjelp med å forsøke hormonbehandling?

Vennlig hilsen Mette